úterý 28. února 2012

Hity oblíbené (nejen) Japonci LIII -
I Was Born To Love You

Dnešní singl vyšel přesně před šestnácti lety v Japonsku, ale nebylo to poprvé, co jej posluchači měli možnost slyšet. Původní verze spatřila světlo světa o jedenáct let dříve, v dubnu 1985.

Vydání z r. 1985
www.queenpedia.com
Skladba I Was Born To Love You prvně vyšla 9. dubna 1985 a o 20 dní později ji následovalo první sólové album Freddieho Mercuryho Mr. Bad Guy. Tento počin vznikal v době po albu Hot Space (ti, co sem občas zabrousí, už vědí, ti ostatní se mohou podívat třeba sem a nebo se prostě spokojit s faktem, že tento funky-disco úlet nepaří k nemilovanějším výtvorům Queen). Aby členové skupiny vypadli z kolotoče album-turné-album, rozhodli se vzít si na rok 1983 volno. Freddie se ale na odpočinek necítil, a tak po koncertu na stadiónu Seibu Lions v japonské Tokorozawě, začal dávat dohromady skupinu hudebníků a během roku 1983 se pustil do nahrávání.

Když někdo vyrazí na sólovou dráhu, znamená to často konec skupiny, ale ne tak v případě Queen. Roger Taylor měl v té době za sebou již album Fun In Space a připravoval následující 
Strange FrontierBrian May se vydal do USA, aby tam s partou muzikantů (mezi nimiž byl mj. Eddie Van Halen) jen tak pro radost stvořil Starfleet Project a John Deacon usiloval o další dítě, což se mu povedlo a koncem roku 1983 přišel na svět jeho čtvrtý potomek, syn Joshua. Ale zpět k Mercurymu - ačkoliv fungovala ve skupině jistá dávka demokracie, bylo mu po hádkách doprovázející vznik alba Hot Space jasné, že jsou hudební proudy, kde mu bude lépe samotnému. A tak začalo vznikat jeho první sólové album, jehož nahrávání se protáhlo až do začátku roku 1985. Ne že by na albu pracoval nepřetržitě dva roky, ale stihl mezitím s Queen natočit The Works a absolvovat turné po Evropě, Africe (ano, nešťastné Sun City), Jižní Americe, Novém Zélandu, Austálii a Japonsku.

Výsledné album se dost liší od toho, co dělal Mercury s Queen. Nejen že v té době hodně kouřit, aby mu zhrubl hlas, ale celá deska se nese v (euro)disco-tanečním rytmu a pro mnohé fanoušky byla šokem a zklamáním. 


Při zpětném pohledu jde však o úžasný artefakt osmdesátých let, album tak gay, že ho buď nenávidíte, nebo milujete. Ostatně slovo gay znamená i veselý, pestrý, rozmařilý, bezstarostný a živý. A to skutečně celé album je. I Was Born to Love You vznikla patrně v New Yorku a původně byla určená na album Queen The Works. Nestalo se, a tak ji 25. května 1984 nahrál Mercury v Mnichově pouze za doprovodu piána. Proslýchá se, že byl s touto verzí spokojený, ale nahrávací společnost jej přiměla upravit ji do tanečnější podoby, aby mohla vyjít jako singl. Poslechneme-li si zbytek alba, těžko říct, jak to bylo... Výsledek se v žebříčcích ve Velké Británii dostal na 11. místo, zatímco v USA pouze na 76. Videoklip režíroval Davida Malleta, který pro Queen natočil již Bicycle Race, Under Pressure, Radio Ga Ga, I Want to Break Free, Hammer to Fall, Who Wants to Live Forever nebo I Want It All. Nejradši na něm mám především pasáž, v níž Freddie řádí se "svojí láskou".

Japonské vydání z r. 2004
www.queenpedia.com
Posuňme se nyní o deset let dopředu, do roku 1995. Zbylí tři členové skupiny Queen se scházejí ve studium, aby dokončili to, co Freddie již nestihl - album následující po Innuendu, které vyšlo v únoru 1991. Vzniklá deska pojmenovaná příznačně Made In Heaven (o skladbách Heaven For Everyone, You Don't Fool MeA Winter's Tale jsem tu psal loni) byla složena z posledních skladeb, které stihl Mercury za svého života nahrát a také z jeho sólové tvorby, nově upravené zbylými členy kapely - It's a Beautiful Day,  Made in Heaven a právě I Was Born to Love You. Tyto předělávky u nejskalnějších fanoušků nevyvolaly přílišné nadšení - proč vylepšovat něco, co už dokonalé je? Mercury měl své důvody, proč se rozhodl tento materiál natočit sólo. Na druhou stranu - Brian May se měl později o albu Mr. Bad Guy vyjádřit poněkud podrážděně, neboť poděkování "Brianovi, Rogerovi a Johnovi za nevměšování se" mělo být dost daleko od pravdy - je sice fakt, že se na samotném nahrávání nepodíleli, ale některé skladby byly chystané na alba Queen a možná i proto zní kytara Paula Vincenta v některých skladbách až podezřele mayovsky. Napadá mě podvratná myšlenka, že ke "zrockování" skladby I Was Born To Love You došlo takříkajíc na revanš. Těžko říct, co by si o nové verzi myslel jejich autor, ale rozhodně neznějí jako sólová skladba, nýbrž jako poctivá pecka od Queen.
Kromě tohoto "upgradovaného" klipu vznikl ještě jeden - jak jsem tu již ostatně psal - v době, kdy začali pracovat na Made In Heaven, bylo všem jasné, že natáčení videoklipů bude problém. V té době se BFI potýkal s nedostatkem financí pro začínající režiséry. Queen jim poskytli peníze a v rámci projektu Made In Heaven: The Films vzniklo osm "kraťasů-klipů". Na píseň I Was Born To Love You natočil jeden z nich režisér, kameraman, scenárista a střihač Richard Heslop.

Obě verze jsou však nesporně silnými skladbami, které zaujmou. Možná právě díky tomu se píseň objevovala i v reklamách - a možná i díky tomu, že Queen měli oddané fanoušky v Japonsku - právě tam. Již v 80. letech ji využila japonská kosmetická firma Noevia. Nová verze písně vyšla jako singl exkluzivně jen v Japonsku, a to proto, že píseň byla použita v reklamě na Ichiban Shibori, japonský ležák amerického typu z pivovaru Kirin (klidně klikněte, ale moc si asi nepočtete). I Was Born To Love You se tak stala jejich druhou skladbou, která dobyla japonské hitparády od Teo Torriatte (Let Us Cling Together) z roku 1977. Slávu novější verze (tedy od Queen) obnovilo v roce 2004 její použití v jedenáctidílném televizním seriálu Puraido (na DVD si jej můžete objednat třeba zde). O dva roky později se kvalitní cover verze stala podkresem čtvrtého levelu hry Elite Beat Agents pro Nintendo DS. Když už je řeč o cover verzích, jednu vydal v roce 2011 americký hudebník Andrew W.K. Zajímavé je, že jeho singl vyšel opět jen v Japonsku.

A jak jinak ukončit dnešní příspěvek než krásnou japonskou reklamou - jak jinak - s písní I Was Born To Love You. Nebo spíš Narodil jsem se abych měl rád Cup Noodle, jak se jmenují vydatné instantní japonské polévky. Tak vydatné, že postavily Freddieho na nohy a on mohl v roce 2011 japonsky zazpívat o jejich blahodárném účinku...

Žádné komentáře: