úterý 14. února 2012

Hity neznámé Brity LII - Liar

Znáte to klišé "Začátky jsou těžké"? Pro dnešního oslavence to platí měrou vrchovatou. Abychom se podívali na historii singlu Liar, který dnes slaví 38 let od svého vydání, musíme se zanořit v historii až k počátkům skupiny Queen a vlastně ještě dál...

Brian May, Tim Staffell, Roger Taylor
Než totiž spatřila světlo světa Královna, byl tu Úsměv. Tedy skupina Smile. Trojice Brian May, Roger Taylor a Tim Staffell dosáhla koncem 60. let určitého lokálního úspěchu, ale zdálo se, že to nikam nevede. První, kdo to vzdal, byl zpěvák Tim Staffell, který odešel ke kapele Humpty Bong. Slyšeli jste o nich někdy? Patrně ne, protože vydali všeho všudy jeden singl. Dvojice Roger Taylor a Brian May se tak ocitla na rozcestí. Skončit hudební kariéru a vrátit se na školu, nebo to zkusit s tím excentrickým studentem umění, se kterým je seznámil právě Tim, a který jim dlouho radil, co a jak mají zlepšit? Neměli co ztratit a tak se novým členem kapely stal Freddie Bulsara. Teď už jen sehnat basáka. To taky nebylo zcela jednoduché, ale nakonec začátkem roku 1971 našli toho pravého - Johna Deacona.
Queen (1973)

Kapela hrála po hospodách, klubech, kolejích... ale žádný větší úspěch nepřicházet. Aby k tomu došlo, museli by mít v portfoliu nějaké profesionální nahrávky. Jenomže nahrávat ve studiu bez smlouvy s nahrávací společností bylo nemožné. A získat smlouvu zase nešlo bez nahrávek. Tak trochu začarovaný kruh. Dovolím si ale další klišé - pomohla jim náhoda. V září 1971 se Brianovi ozval kamarád 
Terry Yeadon a řekl mu, že do studia De Lane Lea v Soho hledají nějakou hodně hlasitou kapelu, aby prubla jejich nové vybavení. Z takřka beznadějné kapelky byla najednou skupina, která měla v ruce pět demonahrávek - Great King Rat, Keep Yourself Alive, Jesus, The Night Comes DownLiar. Ale možná ještě víc jim pomohla další známost - John Anthony, se kterým spolupracovali již jako Smile, byl natolik zaujatý jejich hudbou, že je doporučil Barrymu a Normanu Sheffieldovým z Trident Studios. Tedy do studia, kde nahrával například David Bowie nebo Paul McCartney. A právě kvůli těmto hvězdám mohli Queen nahrávat pouze v době, kdy bylo studio volné. Brzy ráno, pozdě večer, přes noc... Je s podivem, že nakonec dotáhli album do zdárného konce, i když to trvalo celý rok. Vinu na tom nesl i jejich perfekcionismus... Začátkem roku 1973 (!) bylo tedy album hotové a díky novým smlouvám s EMI a Elektra Records vyšlo už červenci. Sice získalo jen velmi malou pozornost, ale rozhodně to bylo něco - debutové album Queen s názvem Queen.

Americké vydání pro rádia
www.queenvinyls.com
Jedním z vydaných singlů (vyšel v USA a Thaisku) byla právě skladba Freddieho Mercuryho Liar. Tato jedna vůbec z nejtvrdších písní skupiny Queen měla na koncertech přes osm minut, na albu bezmála sedm a singlová verze trvala něco málo přes tři minuty. Zkrátka taková hodně ořezaná a oškubaná rádiová digest verze. Baskytarista John Deacon si v písni (asi) zazpíval sbory a odvedl v něm skvělý kus práce při sólu na basovou kytaru. A přitom šlo o píseň, která vznikla ještě před jeho příchodem do kapely. Tak či onak - kapela byla kompletní a bylo třeba jejich tvorbu řádně propagovat. A tak 9. srpna 1973, ve studiu na londýnské Brewer Street, vznikly jejich vůbec první videoklipy. Jeden z nich byl pro otvírák alba Keep Yourself Alive a druhý právě pro skladbu Liar. Ač měl režisér Mike Mansfield patrně dobré úmysly, oba klipy se kapele zdály jako velký malér.
Jedním z důvodů bylo použití různých technik zkreslení a deformací obrazu. To, co je tenkrát znechutilo, se o necelé dva roky později stalo základem klipu Bohemian Rhapsody. A tak se na začátku října téhož roku uchýlili do St Johns Woods Studios a za spolupráce Barryho Sheffielda natočili obě písně v nových, temnějších verzích, které mnohem více odpovídali jejich tehdejšímu pódiovému stylu.
Thajské vydání
Jak jsem již zmínil - singl vyšel i v Thajsku a toto vydání (šlo de facto o EP a nikoliv SP) patří ke sběrateli vyhledávaným raritám - na stránkách QueenVinyls je ve stovce rarit na 72. místě. Pohled na přebal desky vpravo to lehce ozřejmí. Jde totiž o skutečně exotický kousek - nejde totiž o desku skupiny Queen, ale o dost zvláštní a svérázný mix. EP otvírají američtí Kiss a jejich vůbec první singl Nothin' To Lose. Následují Queen a Liar. Druhou stranu zahajuje Paul McCartney a skupina Wings se skladbou z jejich třetího alba Band On The Run Jet. A aby byla tato sestava ještě zajímavější, závěrem desky byla titulní skladba posledního studiového alba skupiny Alice Cooper (další alba vydával již pod svým jménem) Muscle Of Love. Opravdu pestrá sestava...

Americké vydání singlu nebylo sice tak pestré,  neboť nabídlo na obou stranách desky tutéž kapelu, ale svým způsobem to zase tak pravda nebyla. Skladba 
Doing All Right je totiž písní skupiny Smile a autory byli Brian May a Tim Staffell. Skladba prošla od svých počátků až po vydání na albu Queen několikerou změnou. Poslechněme si pro zajímavost verzi z června 1969, kterou nahrála trojice Brian May, Tim Staffell a Roger Taylor ve studiu Trident.
Pozměněnou a o něco tvrdší verzi nahráli s Mercurym již jako Queen v roce 1973.
Před několika lety mi v mysli vytanul jeden nápad, který jsem zrealizoval nedávno. Výsledek není zcela přesvědčivý, chtělo by si s tím ještě pohrát, ale přesto si dovolím tímto výtvorem dnešní příspěvek ukončit. Tak tedy: Jak by zněla skupina, v níž by zpíval Tim Staffell s Freddie Mercurym? Tedy takový duet, který nikdy nevznikl. Tedy duet... další part zpívá Roger Taylor (tato verze je převzata z nahrávky v BBC z 5. 2. 1973). Dodám, že o fotografie se postaral slavný fotograf rockových hvězd Mick Rock. A teď už snad jenom: Enjoy!

Žádné komentáře: