úterý 19. července 2011

Happy Birthday, doctor May!


Brian May
Foto: Mick Rock
V sobotu 19. června 1947 se v nemocnici Gloster House v Haptonu v anglickém Middlesexu narodil Ruth Mayové syn, který dostal druhé jméno po svém otci - Brian Harold May. Na svět ta přišel jeden z nejlepších kytaristů všech dob - můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat.

Ruth a Brian Mayovi
Jako pětiletý nastoupil do základní školy ve Felthamu, kde se projevilo jeho hudební nadání, pročeš byl zapsán na hodiny klavíru. Neměl je však příliš v lásce a o rok později uvítal otcovu snahu naučit ho na ukulele. Díky rychlým pokrokům přešel brzy ke hraní na kytaru. Díky kutilství, které zdědil po svém otci si ji upravil a získal tak první elektrickou kytaru. Jeho nezměrný talent ho v dalších letech dovedl mimo jiné ke hře na plechovou píšťalu a židovskou harfu. Dalším z jeho koníčků byla astronomie, a tak nebylo divu, že když se v roce 1958 dostal na gymnázium v Hamptonu, začal si vybírat předměty, které k tomuto oboru směřovaly.

Na škole se také setkal s několika dalšími hudebními nadšenci a začal zjišťovat, že jeho kytara se k hudbě, kterou hrají moc nehodí. A tehdy přišel nápad, který ovlivnil jeho další tvorbu - vyrobit si kytaru vlastní. V srpnu 1963 začal Brian se svým otcem (který z něj ale paradoxně nikdy nechtěl mít muzikanta) vyřezávat krk ze dřeva starého mahagonového krbu. Přes svůj domácký vzhled a cenu 8 liber (a 9,90 za přenosky) se právě tato kytara stala oním proslaveným Rudým speciálem, nástrojem, se kterým Brian později nahrál všechny své hity.

Brian May (zcela vpravo)
Někdy kolem roku 1964, kdy Brian a jeho přátelé navštěvovali různé koncerty, přišel nápad založit si vlastní skupinu. Tak vznikla kapela 1984. Jejich první veřejný koncert se odehrál 28. října 1964 v sále St. Mary Church Hall v Twickenhamu. Souběžně také Brian hrál v hamptonském amatérském divadelním kroužku, povětšinou, protože šlo o chlapeckou školu, v ženských rolích. V roce 1965 tuto školu dokončil a přihlásil se ke studiu astronomie na Imperial College v Londýně. Přestože se členové skupiny rozprchli do různých koutů Anglie, dál hráli spolu, buď na malých koncertech nebo jako předkapely známějších uskupení. Jedním z nejvýraznějších úspěchů byl koncert 13. května 1967, kdy dělali předskokany Jimu Hendrixovi. Přestože nehráli špatně, nedlouho poté došlo k rozpadu kapely. Brian však stále udržoval kontakt s Timem Staffellem a oba uvažovali o založení nové skupiny. Vyvěsili tedy inzerát, ve kterém sháněli bubeníka. Na uspořádaném konkurzu se mezi několika uchazeči objevil i modrooký blonďák, student medicíny, Roger Meddows Taylor. A tehdy vznikla skupina Smile. A jak říká klišovité rčení - zbytek je historie.

Chtěl bych tedy popřát vše nejlepší k narozeninám hudebnímu géniovi, který byl jedním ze zakládajících členů skupiny Queen, dal jí nezaměnitelný zvuk jak svojí kytarou, tak i svým jemným hlasem (který se tak skvěle doplňoval s Taylorovým ječákem a Mercuryho hlasem, který dokázal řezat snad i diamanty), složil pro ní hity jako 
We Will Rock You, I Want It All, Who Wants to Live ForeverLas Palabras De AmorTeo Torriatte (Let Us Cling Together), '39Now I'm HereTie Your Mother DownFat Bottomed GirlsSave MeHammer To Fall nebo Headlong a zároveň se stal i respektovaným sólovým hudebníkem a skladatelem soundtracků (pozor, neplést s Australanem téhož jména), přičemž po bezmála čtyřech desítkách let dodělal svůj doktorát z astrofyziky a stal se spoluautorem knihy Bang! Velký třesk a historie vesmíru... a mezi tím si stihl zahrát s Robbie Williamsem, Foo Fighters, Cliffem Richardem, Guns‘n’Roses, Dianou Ross, Lucianem Pavarottim, nebo s Michaelem Kamenem (s nímž spolupracoval na nahrávce pro zimní olympiádu v Salt Lake City) a zahrál i pro královnu...
V současnosti produkuje muzikál We Will Rock You, koncertuje s Kerry Ellis na turné Anthems a podílí se na přípravách životopisného snímku o Freddiem Mercurym, který by měl spatřit světlo světa (snad) někdy v roce 2014... Vyjmenovat jeho další činnosti a spolupráce by vyneslo na několik dlouhatánských příspěvků, ale pro eventuální zájemce tu jsou jeho oficiální stránky, nebo nedávno (i v češtině) vydaná biografie. Já už jenom popřeji vše nejlepší k narozeninám a (doufejme) ještě mnoho nahrávek!

1 komentář:

michal řekl(a)...

Příběh kytaristy z Queenu je fakt nepopsatelný a já sám ho mám hrozně rád. Jak se z astrofyzika stal nadšený kutil a svépomocí se naučil hrát na kytaru. Dneska je to všechno jednodušší. Na Kutilmarket.cz koupíte kutilské potřeby a uděláte si doma na koleni prakticky cokoliv. Anebo si prostě tu věc koupíte. V té době to bylo všechno složitější a náročnější a vyžadovalo to fakt praktickou zkušenost. ;-)