pátek 13. května 2011

Hity oblíbené (nejen) Brity XIII - Headlong

13.května 1991 vyšel v Británii singl skupiny Queen, který obsahoval dva songy, které původně pod hlavičkou Queen vůbec vzniknout neměly.

Obě písně však nakonec vyšly na albu Innuendo. Poslední řadovka, které vyšla za života Freddieho Mercuryho. A snad i proto, že s vidinou blížícího se konce hnal celou kapelu do dalšího nahrávání, vzniklo album, které má takovou sílu, že i po letech posadí posluchače na zadek. V době, kdy jej dokončovali, měl před sebou Mercury necelý rok života. Práce ve studiu přesto pokračovala a tak od ledna do června 1991 vznikl materiál, který se později objevil na posmrtném albu Made In Heaven. Ale to jsem poněkud odbočil...

Třetí skladba na albu Innuendo patří k jedněm z nejnadupanějších songů skupiny Queen. A přitom ji její autor, Brian May, plánoval pro své sólové album Back To The Light (které vyšlo 21. září 1992). Když její hrubou verzi zaslechl Mercury, nemohl si pomoci a přemluvil Maye, aby se jí vzdal ve prospěch alba Queen. Skladba se nakonec dostala nejen na album, ale v lednu 1991 vyšla v USA jako první singl na labelu Hollywood Records. V Británii (kde vyšla až s několikaměsíčním odstupem) se píseň vyšplhala nejvýš na 14. příčku a v žebříčku setrvala pouhé čtyři týdny.

Pro singl vznikl také videoklip, který patří k posledním počinům Freddieho Mercuryho před kamerou. Tedy posledním barevným. Další dva videoklipy byly natáčeny již černobíle. V režii 
Rudiho Dolezala a Hannese Rossachera vznikl klip, který se snaží sršet energií. Kapela byla na turné naposledy v roce 1986, ale přesto chtěla budit dojem, že mohou kdykoliv vyrazit na další. Mercury se tak i navzdory svému stavu snaží působit jako v době největší pódiové slávy. Natáčení probíhalo v několika fázích, a proto jej kamera zachytila na podzim 1990 (když má na sobě modrou košili a kravatu - v tomto segmentu je vidět i pogující Brian May v tričku s Bartem Simpsonem), v listopadu 1990 (košile a vesta) a v únoru 1991 (žlutá mikina).
B-strana tohoto singlu vzešla zase z tvůrčí dílny Freddieho Mercuryho, respektive jeho a Mika Morana. Skladba All God's People vznikla původně pro album Barcelona (pod názvem Africa By Night), ale poté, co si Mercury přizval ke spolupráci postupně zbytek kapely, stala se z toho skladba Queen (přesto je zde patrný jistý feeling podobný skladbám z alba Barcelona.
Vyšla i dvanáctipalcová verze singlu, která obsahovala navíc třetí skladbu, mnohem starší počin Mad The Swine. Skladba totiž vznikla někdy mezi nahráváním skladeb Great King Rat a My Fairy King pro debutové eponymní album, ale z ne zcela jasných důvodů na něm nikdy nevyšla (jedna z variant hovoří o nespokojenosti producenta Roye Thomase Bakera se zvukem bicích a perkusí). A tak song vyšel až v roce 1991 v úpravě Davida Richardse.
Jeden z posledních singlů (za života Mercuryho) je díky tomu zvláštním hudebním mixem, který však podle mého nestárne...

Žádné komentáře: