sobota 16. července 2011

Hity oblíbené (nejen) Brity XXII - It's A Hard Life

Sedmadvacet let dnes slaví třetí singl z alba The Works, který obsahoval Mercuryho skladbu It's A Hard Life a na B-straně společný výtvor Briana Maye a Freddieho Mercuryho Is This The World We Created...? Singl si nevedl v žebříčcích tak dobře, jako jeho předchůdci, Radio Ga Ga a I Want To Break Free, ale přesto se (alespoň v Británii) umístil velmi solidně.

Britské vydání
www.queenvinyls.com
Titulní skladba je podle Briana Maye jeden z nejvydařenějších počinů jejího autora, Freddieho Mercuryho. Začátek skladby je inspirován slovy z árie Vesti la giubba "Ridi, Pagliaccio, sul tuo amore infranto!" - tedy "Směj se paňáco, je konec milování" z opery Ruggera Leoncavalla Pagliacci. Skladba tak mimo jiné odrážela Mercuryho zálibu v klasické hudbě.

Singl se umístil na šestém místě, čímž se společně s dvěma předchůdci z tohoto alba dostal do top ten. Videoklip, který v  mnichovských studiích Arri Film režíroval v červnu 1984 Tim Pope, byl údajně kompletně Mercuryho nápad. Dekadentní maškarní bál obsahující mnoho kostýmů kapelu příliš nenadchl -či spíše je znavovalo dlouhé natáčení, težké kostýmy a make-up (to údajně vysvětluje fakt, proč se Taylor v jednom záběru projde obutý v obyčejných botách a po nějaké době označil videoklip za jejich vůbec nejhorší... ačkoliv o pár let později byl smířlivější). Mercuryv kostýmu, ve kterém (slovy členů kapely) vypadal jako obří kreveta, pobíhá po place plném komparzistů, mezi nimiž byla i jeho pozdější  partnerka, Barbara Valentine. Pro šťourali - všimněte si, jak si Mercury v závěru klipu těžce a opatrně sedá na schody - to proto, že si v jednom mnichovském klubu poškodil vazy v koleni.
Druhá strana singlu obsahovala skladbu, která na albu The Works ani být nemusela. Původně měla album uzavírat skladba There Must Be More To Life Than This, kterou měli nachystanou již pro album Hot Space, ale která se nakonec nikdy na alba Queen nedostala. Skladba  nakonec vyšla na prvním sólovém albu Freddie Mercuryho Mr. Bad Guy a byla jednou z písní, na které spolupracoval s Michaelem Jacksonem.

Mercury, údajně inspirován dokumentem o chudobě v Africe, napsal s Mayovou spolupráci na poslední chvíli skladbu Is This The World We Created...?  Zároveň ale chtěl navázat na tradici písně Love Of My Life a vytvořit další akustickou skladbu. Podle Mercuryho to bylo poprvé, co si sedl s Brianem a společně napsali skladbu. Ta se později stala oblíbenou i na živých koncertech, jako bylo například veleslavné Live Aid...

P.S. V roce 2001 proběhl v Rudolfinu vzpomínkový koncert na Freddieho Mercuryho a píseň Is This The World We Created v podání Michala Pavlíčka, Taduna Věrčáka, Stanislava Jelínka, Fredyho Bittnera, Terezy Nekudové, Markéty Foukalové, Olgy Škrancové a Českého národního symfonického orchestru s Českými komorními zpěváky (uff...) patřila ke světlejším momentům večera.

Žádné komentáře: