středa 29. června 2011

Hity oblíbené (nejen) Brity XX - Love Of My Life

Koncem června 1979 vyšel u příležitosti prvního živého alba skupiny Queen Live Killers i živý singl se dvěma staršími skladbami - ta na první straně byla z alba A Night At The Opera (1974) a ta druhá z ještě staršího Sheer Heart Attack (1974). Snad i proto se singl v Británii "vyšplhal" jen na 63. místo hitparády, čímž se stal jejich nejméně úspěšným singlem. Ale i přesto se na něj v rychlosti podíváme...

Japonské vydání
www.queenvinyls.com
Jedním z hlavních důvodů, co mě k tomu vede, je mimo jiné i fakt, že titulní skladba singlu, tedy milostná balada Love Of My Life ukazuje Mercuryho v jeho méně známé podobě - pro mnohé je to ten slavný gay s knírkem, který žil tak promiskuitně, až si z toho uhnal AIDS (Znáte ten hnusný vtip? Proč umřel Freddie na AIDS? Jen tak, z pr****). Love Of My Life však odhaluje jinou, starší tvář Freddieho Mercuryho - toho, který se zakoukal do jedné z prodavaček v módním obchodu Biba. Sice v tu dobu chodila s Brianem Mayem, ale když May vytušil, Freddieho náklonnost, šel mu z cesty. Plachému Mercurymu ale trvalo dalších šest měsíců, než ji pozval na rande. Ta dívka se jmenovala Mary Austin a stala se Mercuryho životní láskou. Jejich vztah trval šest let, než začalo něco skřípat. Freddie si začal uvědomovat, že ho to táhne opačným směrem, k mužům. Pro jeden z budoucích symbolů gayů to nebylo vůbec lehké - narozen na Zanzibaru, vyrůstal v Indii a to vše ve velmi tradičním zoroastrovském prostředí. Nakonec však zvítězila jeho přirozenost a jak sám později řekl: "Náš vztah skončil v slzách, ale zrodil se nový, který nám nikdo nemůže vzít. Všichni mí milenci se mě ptají, proč jí nedokážou nahradit, ale to je nemožné." Mary Austin se stala jeho nejbližší družkou a blízkou spolupracovnicí, která s nimi cestovala i během turné. Po Mercuryho smrti se stala i "vdovou", která po něm zdědila jeho sídlo na Garden Lodge50% veškerého jeho majetku (v roce 1991 cca 10 milionů liber) a budoucí příjmy (ponechme nyní stranou jeho pozdější vztah s rakouskou herečkou Barbarou Valentin, která tím pádem ostrouhala, i to, jak se po Mercuryho smrti Austinová zachovala k jeho poslednímu partnerovi, Jimu Huttonovi).

Freddie & Mary
Foto: Mick Rock
Skladba Love Of My Life je podle jedné z verzí věnovaná právě Mary - ačkoliv Mercury to nikdy nepotvrdil, ani nevyvrátil. Skladba se stala velmi populární součástí jejich živých vystoupení, kdy strhávala k sborovému zpěvu publikum - a to i po zpěvákově smrti, kdy tuto skladbu zpívá Brian May s věnováním Freddiemu a vytváří tak jednu z nejemotivnějších částí koncertů. Je tedy píseň pro Mary či o Mary? Když si dobře poslechneme text, je zřejmé, že nejde jen o povrchní popík, ale o něco mnohem hlubšího:
Videoklip v režii Dennise De Vallance byl natáčený v průběhu koncertu v Tokyu, ačkoliv - jak jste si možná všimli - zvuk byl nahrávaný jinde, a to konkrétně v německém Frankfurtu. Ještě dodejme, že původní studiová nahrávka obsahuje Mercuryho hru na piano a Mayovu hru na harfu. A dodejme, že skladba se dočkala bezmála dvou desítek coververzí.

Druhá strana singlu obsahovala oproti tomu říznou skladbu Briana Maye - Now I'm Here. Zajímavé je, že ji složil v době, kdy se necítil nejlépe - při prvním americkém turné začal pociťovat slabost, až jednoho dne zjistil, že zežloutl. Podpírán spoluhráči byl protlačen přes celní kontrolu (Roger Taylor dodnes nechápe, jak se jim ho podařilo přepravit zpět do Británie, neboť sotva stál) a nějakou dobu se musel léčit. V rámci živých vystoupení, kde se skladba stála evergreenem, která hráli takřka na všech koncertech, byl v 70. letech několikrát využit dvojník - jejich manažer přepravy - oblečený jako Freddie, aby v úvodním opakujícím se "Now I'm Here" za pomoci světel vyvolali dojem, že Mercury je na obou stranách jeviště. A ještě si všimněte, že v čase zhruba 
2:35 zazní "Down in the city just Hoople and me", což je narážka na americkou šňůru s Mott The Hoople, kterým v té době dělali Queen předskokany.

Žádné komentáře: