středa 1. června 2011

Hity oblíbené (nejen) Brity XVI - Las Palabras De Amor

Minule jsme do 80. let jen tak lehounce vpluli, dnes se do nich ponoříme a zarochňáme, ačkoliv jednou už jsme to udělali. Ano, dnes se opět podíváme na singly z alba Hot Space, aneb co se stane, když rocková kapela zešílí a začne hrát disko říznuté funkem. Ačkoliv...

britské vydání singlu
www.queenvinyls.com
Ačkoliv ono to sledovalo logický vývoj věcí. Singl Another One Bites The Dust se stal v USA absolutní peckou (stejně jako celé album The Game) a bylo by asi nelogické to nezkusit zopakovat. A tak od září 1981 do března 1982 vznikal materiál pro album Hot Space. Ve studiích v Montreaux a Mnichově se rodily skladby pro album, které patří k těm... no řekněme... nejrozporuplněji přijímaným řadovkám skupiny Queen.

Ve stručnosti - příliš to nevyšlo. Album (vyšlo 21. 5. 1982) se dostalo v Británii na čtvrté místo, ale v USA jen na místo 22. Stejně jako při nahrávání alba The Game měli v záloze mnohem víc materiálu, než se na výsledný nosič dostalo, ale některé se po letech objevily na albu Made In Heaven.


Album Hot Space lze poměrně snadno rozdělit na dvě půlky. Tedy nejen na stranu A a B, ale i autorsky. Na jedné (shodou okolností A) straně stojí Freddie Mercury a John Deacon, kteří nejvíc posouvali skupinu směrem k novému stylu. Na straně druhé (fakticky i B) stojí Brian May a Roger Taylor, jejichž hudební feeling se zase tak moc nezměnil. Takže vedle funkově-disko A strany tu je rockovější B-strana. A třetí singl z tohoto alba, který vyšel 1. 6. 1982, má z obou stran něco...

Když během února a března 1981 absolvovali Queen veleúspěšné turné po Jižní Americe (6 koncertů v Argentině a Brazílii), kde opanovali fotbalové stadiony, rozhodl se Brian May složit těmto fanouškům jistou poctu (stejně jako před několika lety těm japonským skladbou Teo Torriatte (Let Us Cling Together)) a složil píseň převážně ve španělštině. Její neobvyklý zvuk je zapříčiněný i tím, že kytarista hraje, pro něj dost neobvykle, na piáno. Pro singl nevznikl videoklip v pravém slova smyslu. Hlavní důvod bylo turné, které odstartovalo 9. dubna 1982 ve Švédsku a po červnovém koncertu v Milton Keynes vyrazili do Severní Ameriky a nakonec do Japonska. Přesto nechtěli, aby na ně televizní diváci zapomněli, a tak vznikl humorně minimalistický "klip" pro Top Of The Pops.

Bohužel v té době zuřila válka o Falklandy, a tak se jihoameričtí fanoušci (alespoň prozatím) o této skladbě nedozvěděli.

Na B-stranu singlu byla vybrána spolupráce Johna Deacona a Freddie Mercuryho, skladba Cool Cat. O ní už jsem se zmiňoval, ale pro jistotu to zopakuji - do některých skladeb se snažil Brian May vecpat nějakou tu kytaru a vrátit je tak do lůna rockových kořenů skupiny. V případě skladby Cool Cat ale narazil na odpor obou výše zmíněných pánů a vznikla tak velmi "nequeenovská" skladba...

Dodejme, že singlu se příliš nedařilo a dostal se "pouze" na 17. příčku britské hitparády. Pro zajímavost dodejme, že obal singlu později (v roce 1991) zrecykloval Roger Taylor na obal singlu jeho skupiny The Cross New Dark Ages.

Žádné komentáře: