pondělí 2. května 2011

Hity oblíbené (nejen) Brity XII - I Want It All

Chci to všechno a chci to teď! A to prosím už dvaadvacet let... Tolik dnes uplyne od vydání singlu z alba The Miracle I Want It All.

www.queenvinyls.com
Ačkoliv je album The Miracle oblíbené mezi některými fanoušky dost podobně jako Hot Space (tedy nepříliš), nemůžeme mu upřít několik příjemných změn. Ta první byla změnou pro kapelu - už je nebavilo hádat se o honoráře, což bylo v situaci, kdy někdo přišel s kostrou písně, jiný něco doplnil, třetí dopsal refrén a čtvrtý kytarové sólo, poměrně časté. A tak se dohodli, že pro příště se budou písně autorsky podepisovat "Queen" a honorář si rozdělí rovným dílem. Pro posluchače přišel (alespoň v některých písních) příjemný návrat ke kořenům.

Sám Brian May chápal píseň jako znovuobnovení jejich starého zvuku, připomenutí, že jsou živá kapela. Živě ji však fanoušci mohli slyšet až 20. dubna 1992 na 
The Freddie Mercury Tribute Concert, kde se zesnulého zpěváka snažil pěvecky nahradit Roger Daltrey z The Who.

Ambicióznost skladby tkví nejen v silné kytaře, ale i sloganu "
I want it all, and I want it now", který tehdy čerstvě rozvedený Brian May často slýchával od své nové přítelkyně, britské herečky Anity Dobson (kterou si nakonec v roce 2000 vzal za ženu). Podobně jako o několik let starší I Want To Break Free se skladba stala neoficiální hymnou boje proti apartheidu v Jižní Africe, ale zároveň i motivem boje za práva gayů. Singl si vedl poměrně solidně i v hitparádách - v Británii se dostal na 3 místo (zatímco v USA nejvýše na místo 50.).

Jeho B-stranu tvořila skladba Hang On In There, která se objevila pouze na CD vydání alba The Miracle. V hlavní roli Brian May, který mučící akustickou i elektrickou kytaru a v patách mu je Freddie Mercury... a my si dáme jeden z "klipů":
Titulní skladba I Want It All má dvě verze - ta singlová trvá 3:57 a albová 4:42. Hlavní rozdíl je v tom, že na singlu je patrnější akustická kytara, zatímco na albu kytara elektrická. Pro albovou verzi vznikl 2. dubna 1989 videoklip v režii Davida Malleta (kromě klipů Queen jako Bicycle RaceUnder PressureRadio Ga GaI Want to Break FreeHammer to Fall nebo Who Wants to Live Forever režíroval klipy Davida Bowieho, Def Leppard, Scorpions nebo AC/DC). Natáčení trvající dvanáct hodin muselo být náročné, minimálně co se spotřeby elektřiny týče - plac osvětlovalo šestnáct světel "Super Trouper" a dvanáct "Dino Light", které lze vidět spíš na fotbalových stadionech. Jeden z důvodů byla údajně snaha maskovat zhoršující se Mercuryho zdravotní stav, který v klipu vystupuje nezvykle za mikrofonem ve stojanu, se strništěm na tváři a jako všichni v košili a kravatě... tedy všichni ne. Roger Taylor má koženou bundu s nápisem Manipulator. Což byl singl jeho skupiny The Cross, vydaný v červenci 1988. Zkrátka taková Cross-promotion...

Žádné komentáře: