sobota 10. září 2011

Hity oblíbené (nejen) Brity XXVII - Hammer To Fall

Krásných sedmadvacet let dnes slaví čtvrtý singl z alba The Works, vypalovačka Briana Maye Hammer To Fall, která je o... studené válce?

Již několikrát jsem se během letoška zmínil, že členové Queen neradi pitvali své skladby a jakkoliv je vysvětlovali. To měl být úkol posluchačů a fanoušků, přežvýkat si píseň po svém. Takže proč by měl být singl z alba plného hitů, které se v britských žebříčcích uderželo přes dva roky (a nejznámější byly singly byly Radio Ga Ga, I  Want  To Break Free a It's A Hard Life) o studené válce? Snad proto, že v něm zazní i věta "Pro nás, kteří vyrostli ve stínu atomového hřibu", či proto že ono "čekání na dopad kladiva" může evokovat čekání na proměnu studené války do války faktické - a nebo snad dokonce opravdu  kladivo (bez srpu)? Hezké, ale (lehce) mimo. Queen nebyli nikdy politická kapela (což byl jeden z důvodů, proč třeba nemuseli U2 s jejich angažovaností) a jak vysvětlil sám její autor, Brian May, píseň je spíš o životě a smrti. A dopad kladiva je jen Chmurný žnec vykonávající svoji práci. Ale atomový hřib, je atomový hřib - nezapomeňme, že May byl z generace vyrůstající mj. v průběhu kubánské krize, kdy tato hrozba nebyla tak nereálná...

Každopádně, ačkoliv se singl pohyboval v britské hitparádě pouze osm týdnů a nejvýše se dostal na 13. místo, stala se z písně jedna z nejpopulárnějších součástí The Works Tour (od 24. srpna 1984 do 15. května 1985, celkem 48 koncertů v Evropě, Africe, Jižní Americe, Austrálii, Japonsku a na Novém Zélandě) a posledního Magic Tour (7. června -  9. srpna 1986 na 26 místech včetně Maďarska). Chybět nesměla ani na vystoupení na Live Aid. Přímočará kytarová záležitost, tak příznačná pro jeho autora, byla skvělým návratem k rockovým kořenům a na těchto vystoupeních (z toho bruselského je i podklad pro videoklip Davida Malleta) byla hrána o něco rychleji, než singlová verze. Bohužel videoklip je (a to i na originálním vydání Greatest Video Hits II) má nekorektní poměr stran (de facto je točený v širokoúhlé verzi 2,35:1):
Jako B-strana singlu byla vybrána taktéž skladba Briana Maye, která v mnohém připomínala stadionovou halekačku ze 70. let We Will Rock You, ačkoliv nikdy nedosáhla její popularity.
Titulní skladba Hammer To Fall byla oprášena jejím autorem v roce 1998 na jeho sólovém turné a později uvedena ve stejné úpravě na turné s Paulem Rodgersem. Začátek zpomalil natolik, že se na jeho sólovém turné ozývaly od fanoušku výkřiky It's Late! Ale It's Late to nebyla... (všimněte si potlesku po první sloce, kdy většině dojde, co se děje).

Žádné komentáře: