pátek 16. září 2011

Freddie slavil... a my s ním!

Kdo by si před 11 dny, tedy 5. září, nevzpomněl na Freddieho Mercuryho? Dovolím si předpokládat, že skoro všichni (přinejmenším ti, používající internet), a to i ti, kteří jeho hudbu moc nemusí. Jeho nedožité 65. narozeniny připomněl totiž všem vyhledávač Google, když svoje logo (vyjma USA) upravil pro tuto příležitost, čímž jej pomyslně zařadil po bok takových umělců, jako byl Charlie Chaplin nebo John Lennon. V animaci, kterou dávala autorka Jennifer Hom (a její tým) dohromady tři měsíce, nalezneme narážky na začátky kapely, živá vystoupení, písně Bicycle Race, I Want to Break Free, poetiku osmdesátkových videoher a pestré barvy. Pestré, jako byla Mercuryho kariéra...
Na oficiálním blogu Googlu na Mercuryho zavzpomínal Brian May. Kromě toho, že jste mohli na Mercuryho a Queen narazit na internetu, byly tu i hmatatelnější záležitosti. 5. září totiž vyšel závěrečný balík pěti alb, doplněný výběrem Deep Cuts 3. A aby toho nebylo málo, Queen vydali i novou verzi koncertu Live At Wembley, a to prosím rovnou čtyřdiskovou - dvě DVD a dvě CD skýtají oba koncerty, tedy nejen ten doposud známý sobotní, ale i páteční. A nechybí ani řada bonusů... A když už je řeč o Wembley, oficiální kanál Queen na YouTube uvedl k narozeninám celý koncert (zdá se, že však jen na daný den). Záznam asi jejich nejznámějšího a možná i nejslavnějšího koncertu (ačkoliv osobně mám možná pro jeho technickou kvalitu radši záznam z Montrealu z roku 1981) ukazuje skupinu v jejich snad největší formě... tedy vyjma vystoupení na Live Aid.

V pravém dolním rohu (nyní již bohužel nefunkčního) videa bylo logo Freddie For A Day . O této akci jsem již mluvil. Hlavním cílem je získat peníze pro The Mercury Phoenix Trust, organizaci podílející se na podpoře boje proti AIDS. Zároveň si u toho můžete užít trochu
srandy, když se obléknete jako Freddie. A pokud se vám nechce oblékat, můžete ze sebe alespoň na chvíli udělat Freddieho alespoň virtuálně.

Již zmiňovaný kanál na YouTube uveřejnil mimo koncertu ve Wembley i řadu gratulací a osobních vzkazů od umělců, kteří se otevřeně hlásí k odkazu Freddieho Mercuryho a Queen. Byli mezi nimi Billy Corgan, frontman Smashing PumpkinsTaylor Hawkins, bubeník Foo FightersGerard Way, zpěvák My Chemical Romance; americká zpěvačka a herečka Katy Perry; americký zpěvák Patrick StumpPat Monahan ze skupiny Train; kalifornská partička Young The Giant a Miss Piggy z The Muppets. A nechyběl ani půvabný sestřih mnohdy nepříliš známých záběrů s Freddiem... Inu 65 je vám jen jednou... ehm... za život. A to, i když se toho nedožijete ;)

Žádné komentáře: