pondělí 5. září 2011

Hity oblíbené (nejen) Brity XXVI - These Are The Days Of Our Lives

Je až symbolické, že před 20 lety, v den 45. a zároveň posledních narozenin Freddie Mercuryho vyšel v USA singl These Are the Days of Our Lives. Doprovázel ji poslední videoklip, v němž se objevil.

Vydání z 9. 12. 1991
V roce 1991 bylo již více než zřejmé, že se s kapelou něco děje. Naposledy vyjela na turné roku 1986 a jejich veřejná vystoupení při různých příležitostech byla stále sporadičtější. Ačkoliv bulvár čmuchal jak mohl, oficiální stanovisko znělo - nic se neděje. Freddie je v dobré kondici, má jen novou dietu a tak trochu pohubl. Jak nedávno dodal Brian May - všem okolo lhali. Lhali, aby se snažili uchránit chřadnoucího Freddieho před tlakem okolí.

Přestože je skladba These Are The Days Of Our Lives dílem především Rogera Taylora a byla psána jako vzpomínka na dětství, získala zejména díky kontextu a videoklipu zcela jiný smysl. Klip byl natáčen 30. května 1991 v Limestone Studios.   Tehdy nepřítomný Brian May byl natočen o pár dní později a jeho pasáže byly zařazeny do klipu, aby nikdo nic nepoznal. V podstatě vznikly dva videoklipy - řekněme britský a americký, do nějž byly vloženy studiem Disney animované pasáže, které dokreslovaly původní smysl písně. Díky tomu, že vydání Hollywood Records propadlo, stala se z této verze raritní záležitost. Singl vyšel znovu, dva týdny po Freddieho smrti, společně s jeho nejslavnější skladbou Bohemian Rhapsody, jako charitativní vydání na oslavu jeho života a zároveň zdroj peněz pro Terrence Higgins Trust.

Dochované barevné záběry z natáčení dokládají špatný zpěvákův stav. Proto byla zvolena pro vydání černobílá verze. Klip vznikl i přesto, že Freddie v tu dobu trpěl silnými bolestmi a díky velkému kaposhiho sarkomu na noze skoro nemohl chodit. Pod silným nánosem make-upu zbyl z dříve svalnatého zpěváka jenom stín. I přesto se statečně postavil tváří v tvář kameře a rozloučil se svými fanoušky vzkazem: I still love you. Do konce života mu zbývalo 178 dní...

Žádné komentáře: