sobota 12. března 2011

Hity oblíbené (nejen) Brity VIII - Princes Of The Universe

Půlkulaté pětadvacátiny slaví dnes "filmový" singl Princes Of The Universe, jehož B-strana měla celkem čtyři varianty...

Australské vydání
www.queenvinyls.com
Píseň Princes Of The Universe byla jednou z alba-nealba skupiny Queen A Kind Of Magic. Přestože byla jejich 12. studiová deska jakýmsi slepencem soundtracků a klasického alba (jedna píseň z filmu Železný orel, dalších šest z filmu Highlander a dvě navrch), byla obrovským úspěchem (v britské hitparádě se udržela 62 týdnů, z toho 16 v Top 10) a zavdala příčinu k jejich nejmegalomanštějšímu turné Magic Tour čítající 26 koncertů na 20 místech (včetně Budapešti... škoda, že jsem tehdy nebyl starší...) s pódiem o ploše 560m2 osvětlovaným rampou o váze 9,5 tuny a 180 reproduktory a další technikou spotřebovávající 254 kW elektřiny... Turné největší a bohužel i poslední.

Skladbě Princes of the Universe (jak měl ostatně znít původní název filmu Higlander) to mohlo být ale jedno - stejně jako další čtyři skladby z alba nikdy naživo nezazněla. Naštěstí k ní ale vznikl videoklip, který režijně zaštítil Rusell Mulcahy, fanoušek Queen a režisér Highlandera (ten, nebo spíš jeho  představitel Christopher Lambert, aby s Mercurym nakrátko zkřížil meče... nebo spíš meč a mikrofon).


Nadupaná skladba, Mercury ve vrcholné formě, nezvykle výpravný klip... a přesto to byl propadák, který se do hitparád vůbec nedostal. A tím pádem se nehrál skoro vůbec ani videoklip.

V Americe a Kanadě byla jako B-strana zvolena A Dozen Red Roses For My Darling, což byla de facto instrumentální (a dle mého ne moc dobrá) verze Taylorovy skladby  Don't Lose Your Head.

Věrní japonští fanoušci se mohli opájet na B-straně Mayovou pomalou baladou Who Wants To Live Forever. May ji sám vysvětlil jako reakci na scénu z filmu, v níž v náručí nesmrtelného Connora MacLeoda umírá jeho zestárlá první láska (a k emotivnosti přispěla i Mayova situace - zemřel mu otec - ten, se kterým postavil svoji slavnou kytaru a rozpadalo se mu manželství). Videoklip k písni se moc nezamlouval ani Mayovi (ocenil ale Mercuryho formální oblečení) ani Taylorovi (ten se prý při dlouhém a nudném natáčení nudil a necítil se dobře v kostýmu, a tak se raději řádně opil).


Pro australské vydání byla na B-stranu vybrána Mayova skoro až heavymetalová skladba Gimme The Prize (Kurgan's Theme), která, jak podtitul napovídá, vychází z hudebního tématu MacLeodova úhlavního nepřítele.

Poslední variantou, na které singl vyšel, bylo holandské CD vydání z roku 2000, kde na B-straně (ano, uvědomuji si, jak to zní absurdně - CD s B-stranou) zazněla skladba Was It All Worth It, kterou pro album The Miracle napsali Mercury a May.

Ať hit či propadák, skladbu Princes of the Universe jsem měl vždykcy rád pro její údernost a mohutnost. A ten klip, to je tak krásná esence "osmdesátek", že ji za to stojí zhlédnout hned několikrát.

Žádné komentáře: