pátek 19. srpna 2011

Basa tvrdá muzika tvrdí muziku


John Deacon
Foto: Mick Rock
Kulaté 60. narozeniny dnes slaví nejnenápadnější člen skupiny Queen, baskytarista John Deacon, autor hitů jako Spread Your Wings, You're My Best FriendYou and I, Another One Bites The DustCool Cat, I Want To Break Free, či spoluautorem skladby Friends Will Be Friends.

John Richard Deacon (jak zní jeho plné jméno) se narodil v sobotu 19. srpna 1951 v nemocnici St. Francis Private na London Road v Leicesteru. Tento tichý a plachý chlapec začal v roce 1956 chodit do Lindon Junior School v Evingtonu. O dva roky později dostal jako dárek od rodičů svoji první, tenkrát ještě plastikovou a červenou, kytaru. V roce 1960 se celá rodina přestěhovala na leicesterské předměstí a John přešel do Longmoor Junior School.
OppositionJohn Deacon zcela vpravo
Stejně jako jeho otec, tak i John byl fascinován elektronikou. Sám si opravil starý magnetofon a začal si nahrávat oblíbenou hudbu. Mezi jeho favority patřila skupina Beatles, jejíž písně ho inspirovaly ke koupi akustické kytary. V roce 1962 začal hrát s kamarádem Rogerem Splodgem Ogdenem, nastoupil do Gartree High School v Leicesteru a ztratil otce. Byla to pro něj silná citová rána, a tak se odreagovával hudbu. Ve čtrnácti se stal členem skupiny Opposition, kde hrál na rytmickou kytaru. Jejich první vystoupení, konané začátkem roku 1965 v garáži jejich bubeníka Nigela Bullena, bylo složené z převzatých písní, ale objevila se zde již i první vlastní skladba. Téhož roku si zahráli na párty svého baskytaristy Cliva Castledinea a v říjnu poprvé skutečně vystoupili před veřejností na koncertě v aule Gartree School. Uspěli a stali se vyhledávanou večírkovou kapelou. V průběhu doby se měnilo obsazení skupiny a v dubnu 1966 nahradil odcházejícího Cliva John. Kapela se přejmenovala na New Opposition a dále hrála na večírcích a svatbách. John nastoupil toho roku do gymnázia Beauchamp Grammar School v Leicesteru a své studium začal směřovat k hlavnímu zájmu, elektronice.

Skupina se stále vyvíjela, měnila a přejmenovávala, ale zároveň získávala větší a větší úspěch a vydělávala více a více peněz. Přesto v roce 1968 odešel z kapely jeden z jejich zakládajících členů a sám John, který byl rok na to přijat na obor elektronika na londýnskou Chelsea College, byl nahrazen novým baskytaristou. Přesto doufal, že i v tomto svém druhém koníčku najde v Londýně uplatnění. Aby zůstal v obraze, navštěvoval pravidelně kolejní koncerty. V říjnu 1970 tam poprvé uviděl skupinu Queen
. Později přiznal, že na něj tenkrát moc velký dojem neudělali.

Ačkoliv byl dobrým studentem, stále více si uvědomoval, jak mu chybí hudba. S několika přáteli, se kterými občas hrával, založili pro jedinou příležitost skupinu Deacon, ale John nebyl moc spokojen. Stále sledoval inzerci, ale obrat nastal až v únoru 1971, kdy se na diskotéce v Maria Assumpta Teacher Training College seznámil s několika studenty, mezi nimiž byl i Brian May a Roger Taylor. Právě sháněli nového baskytaristu a obrátili se i na něj. Po pár dnech proběhla zkouška, která se protáhla v dlouhou jam session. John do kapely skvěle zapadl, a tak se koncem února stal posledním členem skupiny Queen.

Účes Johna Deacona v průběhu let
Ačkoliv byl v kapele nejnápadnější a patrně i zprvu nejméně průrazný (a proto se nechal ukecat a na prvním albu je uveden jako Deacon John - protože to podle ostatních znělo lépe), získal si (dost možná i díky tomu) celou řadu fanoušků. Vedle výše uvedených hitů má na svědomí i Deacy Amp - zesilovač, který používal Brian May a který mu umožňoval vytvářet na kytaře zvuk podobný trumpetám. Na svědomí má i šest potomků (pět synů a jednu dceru), které má s jednou ženou, kterou si vzal v lednu 1975, ale chodil s ní od roku 1971. Na rockového muzikanta poměrně nezvyklé... (a dodám, že této ženě je věnována dnes již takřka klasická skladba You're My Best Friend).

John Deacon byl také jediným členek kapely, který se neprojevil sólově - pomineme-li skrz naskrz osmdesátkový singl kapely The Immortals určený pro film Biggles z roku 1986...

Poté, co v roce 1991 zemřel Freddie Mercury, prohlásil John Deacon: "Co se týká nás, je konec. Není žádný důvod k tomu, abychom pokračovali dál. Freddieho nejde nahradit." Naposledy veřejně vystoupil v roce 1992 na velkolepém koncertě The Freddie Mercury Tribute (kdo si jej pamatuje, ví, že to byla megalomanská oslava jednoho muzikanta - jehož part se pokusily zvládnout tací, jako MetallicaExtremeDef Leppard, Bob Geldof, Axl Rose a Guns N' Roses, Roger Daltrey, Zucchero, Robert Plant, Seal, Lisa Stansfield, David Bowie, Annie Lennox, George Michael, Elton John nebo Liza Minnelli).

Po této akci se John Deacon uchýlil do hudebního důchodu a zpovzdálí sledoval počiny svých kolegů - podle jedné z mnoha nepotvrzených historek stojí za tím, že nevyšel společný projekt s Robbie Williamsem. Po několika letech se John Deacon vrátil ke kytaře, když se v roce 1998 podílel na singlu No One But You (Only The Good Die Young), de facto poslední skladby Queen v nejpůvodnějším složení.
John Deacon na svatbě svého syna, 2009
A po této skladbě již následoval (zdá se definitivní) hudební důchod. Čekal jsem, že se John Deacon zapojí do projektu s Paulem Rodgersem, nebo do letošních oslav 40. výročí kapely, ale jak je už zřejmé, nebude tomu tak. V nedávném dokumentu BBC to Brian May komentoval slovy, že zatímco John se rozhodl jít zcela jinou cestou, pro něj a Rogera Taylora tam je neustálé hledání. Zdá se, že John Deacon svoje místo našel. Popřejme mu tedy proto všechno nejlepší k narozeninám a šťastný a dlouhý hudební důchod... a doufejme, že si to přeci jen časem rozmyslí a k hudbě se vrátí... vždyť basáci jsou velmi vtipní...

Žádné komentáře: