čtvrtek 10. února 2011

Hity, oblíbené (nejen) Brity IV -
Spread Your Wings / Sheer Heart Attack

Kristova léta dnes oslaví desátý singl skupiny Queen Spread Your Wings / Sheer Heart Attack
Ačkoliv se singl v Británii umístil nejvýš na 34. místě, patří skladba Spread Your Wings k jedněm z nejpovedenějších z katalogu Queen. Autory tohoto druhého singlu z alba News Of The World (první byla v říjnu 1977 dvojice asi nejprofláklejších skladeb We Will Rock You a We Are The Champions) jsou John Deacon (Spread Your Wings) a Roger Taylor (Sheer Heart Attack).

Ačkoliv ke skladatelským "tahounům" Queen patřili vždy spíše kytarista Brian May a zpěvák Freddie Mercury, nelze přínos baskytaristy a bubeníka pominout. Zvlášť nenápadný John Deacon, který se autorsky podílel nejméně, měl obrovský potenciál hitmakera (namátkou - You're My Best Friend, americký hit č. 1 Another One Bites the Dust, skvělá I Want to Break Free nebo Friends Will Be Friends). Kvalita, v jeho případě, přesahovala kvantitu. Spread Your Wings však není natolik známým hitem, jako třeba I Want To Break Free, což mě vždy mrzelo, protože jde o skvělý song. Prostý příběh o mladíkovi jménem Sammy, který vytírá podlahu v baru Smaragd, ale touží po lepším životě... a přitom stačí jen roztáhnout křídla a uletět...
Na neúspěchu singlu nesl svoji vinu možná i videoklip, který nejen, že nebyl nijak zajímavý, on byl dokonce stejný, jako klip k We Will Rock You! Oba byly natáčeny na zahradě nově koupeného domu Rogera Taylora v Surrey. Zajímavostí ovšem je, že v obou klipech "hraje" Brian May na kopii svého Rudého speciálu, který pro něj vytvořil John Birch, slavný britský tvůrce kytar, mezi jehož zákazníky patřily mj. Roy Orbison, Dave Hill a Jim Lea z kapely Slade, nebo Tony Iommi a Geezer Butler z Black Sabbath.

B-strana singlu je tak trochu paradox. V listopadu 1974 vyšlo třetí album Queen 
Sheer Heart Attack. Název alba byl odvozen od skladby Rogera Taylora, kterou však nemohl ani za boha dokončit (nebo v tom byl fakt, že skladba zní tak trochu jako punk, který ostatní členové nikdy moc nemuseli?). Podařilo se mu to až o pár let později (mezitím Queen vydali další dvě studiová alba), a proto si ji protlačil na "Novinky ze světa". Videoklip nevznikl, a tak se mrkněme na koncertní verzi z roku 1982:
Pro zajímavost dodám, že vzniklo několik cover verzí "Infarktu". V roce 1988 to byla například trashmetalová partička z Atlanty Hallows Eve a o patnáct let později i němečtí Helloween. Jak se jim dařilo, posuďte sami...

Žádné komentáře: