pátek 25. února 2011

Queen otevřeli výstavu Stormtroopers in Stilettos

V londýnském East Endu začaly oslavy 40. výročí založení skupiny Queen výstavou Stormtroopers in Stilettos, která potrvá od 25. února do 13. března.

Akce s podtitulem Queen: The Early Years, o které jsem se již zmiňovalnení ničím jiným, než velkou retrospektivní výstavou, týkající se kořenů kapely, jejího vzniku a a prvních pěti (pro mě osobně nejlepších) alb (tedy od eponymního Queen, přes "černo-bílé"LP Queen II, divoké Sheer Heart Attack a dvojici alb, které pro mě jsou jedním - a to nemyslím ve zlém - A Night At The Opera a A Day At The Races). A nebo jak říkají tisková prohlášení, jde o výstavu mapující dobu, od založení kapely několika snílky toužícími po slávě, zatímco studovali astrofyziku, nebo provozovali butik, až po gigantický koncert zdarma v Hyde Parku pro 150 tisíc fanoušků.
Foto: www.queenonline.com

Už sám název výstavy (převzatý z podtitulu songu She Makes Me) napovídá, že půjde o nezapomenutelný zážitek...
Překlad znamená ve své podstatě cosi, jako "vojáci úderných jednotek na jehlových podpatcích". Smysl písně má rozličné výklady. Podle někoho jde o píseň o dívce, která se k hrdinovi nechovala právě vzorně. Druhá verze spekuluje o BDSM pozadí celého songu (proto ty podpatky, policejní sirény a dýchání na konci).  Třetí verze tvrdí, že jde o píseň o matce (čemuž by odpovídaly verše o "ležení v jejím kokonu" nebo o tom, jak "ví, že v den, kdy ji opustí, ji bude stále milovat"). Nebudu spekulovat, vyslechněte a uvažte sami.
Ačkoliv je vstup zdarma, má návštěvník možnost vyhrát kytaru Briana Maye (nejde pochopitelně o originální originál jeho Rudého speciálu, ale o originál z řady Brian May Guitars). Takže až se budete na přelomu února a března potulovat po Londýně, jistě tam zajděte. Budu vám tiše závidět...

Žádné komentáře: