pondělí 12. prosince 2011

Queen našli talenty...

V nedávných dnech finišoval projekt, který si vysloužil značně rozporuplné reakce - pod názvem Queen Extravaganza se skrývala série nejprve internetových a následně i faktických konkurzů na hudebníky, kteří mají vytvořit kapelu pod vedením Rogera Taylora pro americkém turné v roce 2012.
www.queenonline.com
Ona rozporuplná reakce měla hned z několik důvodů. Britským Queen trvalo velmi dlouho, než Ameriku získali. Svůj triumf slavili singlem Another One Bitest The Dust, který hrála snad všechna americká rádia (dokonce i ty country). To byl rok 1980. Od jejich zrodu tedy trvalo devět let, než je fanoušci v zemi netušených možností vzali za své. O pouhé čtyři roky později však přišel další zlom - I Want To Break Free. Jeden z nejpopulárnějších singlů doprovozený videem mimo jiné parodujícím britský seriál Coronation Street. Čtyři dospělí chlapi v ženských šatech? To bylo trochu moc. A tak ve jménu americké prudérie (ale i faktu, že jednoduše nepochopili o co jde) MTV odmítla klip vysílat. Byl to pozvolný začátek konce americké kariéry, kterou svým způsobem uzavřel již koncert v kalifornském Ingelwoodu v září 1982. K návratu do Severní Ameriky došlo až v roce 2006 na šňůře s Paulem Rodgersem.

And the winners are...
www.queenonline.com
Je tedy zvláštní, že tato "talentová revival show" proběhne v USA. Nebo je to naopak právě důvod - Amerika nemá tak pevnou vazbu ke Queen s Freddiem Mercurym v čele a staří (a jak patrně Taylor doufá i mladí) fanoušci přijmou tuto novou "kapelu", v níž si plní sny mladé Američanky a mladí Američani (nebo Kanaďani). Abyste rozuměli - celá akce je jakýmsi hledáním talentů. Jen s tím rozdílem, že vítěze neodveze Jaro Slávik jako cvičené medvědy do Mekky zábavy Los Angeles, ale že budou moci stanout na pódiu (možná i vedle prošedivělého a nahluchlého rockera a kytaristy-doktora). Hlavní organizátor Roger Taylor si totiž letitým mlácením do bubnů natolik odpravil bubínky, že musí nosit naslouchátka. A Brian May se má přidat až v další fázi. Ale zpět k Extravaganze...
Jako součást oslav 40 let skupiny Queen rozjel sice nahluchlý, ale stále sakra charismatický bubeník talentovou šou, která hledá "zas*aně dobrý zpěváky a muzikanty", kteří se stanou součástí Queen Extravaganza Live Tour. Akce začala 19.září tohoto roku a jejím mottem bylo umožnit samotným fanouškům oslavit hudbu Queen. Zdá-li se vám to poněkud perverzní, či nikoliv, ponechávám na vás. Na oficiálním webu akce se zájemci mohli přihlásit, stáhnout si hudební základy pro svůj part (záleželo na tom, zda šlo o klávesáky, basáky, bubeníky, kytaristy či zpěváky) a následně svůj výstup natočit. Výsledná videa byla ke zhlédnutí na kanálu YouTube.

A na začátku prosince byli nejlepší vybraní pozváni na konkurz, na který dohlížel mimo jiné Spike Edney (klávesák spolupracující s Queen od poloviny 80. let), 
Trip Khalaf (zvukový mistr Queen) a pochopitelně Roger Taylor. Z výběru pětadvaceti muzikantů pak bylo sestaveno několik kapel - a uvážíme-li, že spolu nikdy před tím nehráli, museli se opravdu snažit. Každá z nich musela zahrát tři písně. První dvě byly jejich výběrem, povinná byla Crazy Little Thing Called Love. Konkurz můžete sledovat od jeho začátku, přes první (dle mého dost slabou) sestavu s Davidem Martelem (u něj úplně vidím, jak si doma hraje na Freddieho) po druhou, malinko lepší sestavu. Jako třetí na řadu přišel favorit celé soutěže, Marc Martel (ne, nejde o shodu příjmení, jde o Davidova bratra). Další sestavou pak byla kapela s Jennifer Espinozou za mikrofonem. A jak to celé napínavé klání dopadlo? (já vím, nemůžete se dočkat).

Z nejasného důvodu nebyl vybrán klávesák. A nebo je důvod zřejmý - Spike Edney nemá zrovna do čeho píchnout a tak vyjede na turné s omladinou. Za basu se postaví 
Francois-Olivier Doyon z Québecku, který se předvedl ve třetí sestavě. Za bicími bude o sluch přicházet pětadvacetiletý Tyler Warren z Camdenu v Tennessee:
Nutno dodat, že jde o chlapce nejen talentovaného, ale také  všestranného - do konkurzu se přihlásil nejen jako bubeník, ale také jako kytarista a zpěvák. Sladké dřevo však nakonec do ruky vezme Tristan Avakian z Toronta:
O kytarové party se bude dělit s Brianem Greshem z oklahomské Tulsy:
A na koho zbyla ona nevděčná pozice zpěváka? Tedy toho, kdo chtě nechtě bude srovnáván s nedostižným Mercurym? Za mikrofon se postaví dva vokalisté - jedním z nich bude i žena, již zmiňovaná Jennifer Espinoza ze San Antonio v Texasu:
Což o to, Jennifer nezpívá nejhůř, ale ženy to měly s písněmi Queen vždy o něco lehčí. Kdo bude tedy oním mužným hlasem, který si troufne na Mercuryho party? Myslím si, že od chvíle, co se na YouTube objevilo 22. září video Marca Martela, bylo všem jasné, kdo je tu vítěz. Kanadský zpěvák nejen že si píseň zazpíval jakoby nic, ale vyvolal obdivné reakce zahrnující zmínky o "ztraceném synu Freddieho Mercuryho" nebo jeho nové reinkarnaci. Považte sami:
Co dodat? Marc Martel má hlas jak zvon, ale chybí mu charisma, které má třeba jeho bratr David. Tak či tak, zdá se, že na kariéru má chlapec zaděláno, ať už Queen Extravaganza dopadne jakkoliv. Z českých médií se to ale nedozvíme. Ta se rozhodla Queen patrně jednoduše ignorovat.

Žádné komentáře: