pondělí 24. září 2012

Queen v Budapešti: Maďarská rapsódie
Radost nebo zklamání?

Všichni fanoušci Queen jsou od konce června ve velkém očekávání. Poprvé tehdy pronikly na veřejnost informace o tom, že se do kin chystá zremasterovaná verze slavného koncertu Queen v Budapešti. Dosavadní zprávy však nenabízejí mnoho důvodů k optimismu...

Eagle Rock Entertainment ve spolupráci se Sony Digital Cinema a More2Screen, ohlásily koncem června, že do vybraných digitálních kin bude od 20. září 2012 distribuována nová remasterovaná verze koncertu Queen v maďarské Budapešti. Zasvěcení zaplesali o to víc, že vedle montrealského koncertu z roku 1981, jde patrně o jediný další záznam natáčený na klasický film. Pravda, v Montrealu skupinu zabíraly 70mm kamery, zatímco v Budapešti "jenom" 35mm, ale i tak - filmový obraz skýtá zkrátka jiné kvality než video, na které bylo o patnáct dní před budapešťským koncertem nahráváno asi nejznámější vystoupení na londýnském stadionu Wembley. Jednou z výhod, který tento záznam... nu, říkejme restaurátorům, přinesl, byl neskonale lepší výchozí obrazový materiál. Jako bonus film předchází pětadvacetiminutový dokument obsahující dosud nepublikované záběry (podle informací ze zahraničí uvidíme i část vystoupení předkapel - holandských Craaft, a maďarských Z’zi Labor v doprovodu krojovaných sboristek) a to vše má být divákům servírováno ve vysokém rozlišení s 5.1 surroundovým zvukem.

Queen a jejich předkapela. Tváří se poněkud zaraženě...
No netěšte se! Podle určitých "informací" plánovali Queen koncertovat v rámci svého nejvelkolepějšího (a žel bohu i posledního "klasického") turné Magic Tour i v Československu a Sovětském svazu, leč ani jedno nevyšlo. Jejich první koncert za Železnou oponou se tak odehrál v Budapešti, kam se i tak vypravilo mnoho československých fanoušků (kterým neskonale závidím). Mimochodem - výše řečené není tak úplně pravda, protože Queen v Československu skutečně byli (a teď nemyslím jejich koncerty s Paulem Rodgersem v roce 2005 a 2008). Podíváte-li se na itinerář turné, zjistíte, že 22. července 1986 koncertovali ve Vídeňské Stadthalle. A zatímco technika putovala v kamionech, členové kapely s doprovodem se rozhodli dorazit do Budapešti luxusnějším způsobem - v pohodlí osobní mořské rakety prezidenta Michaila Gorbačova. A kudy mohla z Vídně do Budapešti plout loď? Po Dunaji. A ta vede přes...?

Queen na krásném modrém Dunaji
David McIntosh ze Sony Digital Cinema si druhou spolupráci s More2Screen pochvaloval, neboť se jim na plátna podařilo přinést tento "mystický záznam", který přitáhne do kin nové fanoušky. Podobně si po zádech poplácala i Christine Costello z More2Screen. Našince poněkud zarazila kampaň s heslem "Queen Concert Movie ‘Hungarian Rhapsody’ On The Big Screen For The First Time At A Cinema Near You From 20th September 2012". Tak tedy poprvé v kinech? To je u filmu, který byl promítán v kinech Maďarska, NDR, Polska, Číny, Mongolska a Československa (v rámci letního Filmového festivalu pracujících v roce 1988), tvrzení přinejmenším odvážné (ostatně reakci Jana Rejžka jsem tu už řešil). Na druhou stranu je třeba dodat, že západní blok se dočkal jen uvedení na VHS. Návštěvu Queen (tedy nejen koncert, ale i jejich příjezd, pobyt, zkoušení a vše kolem) natáčel maďarský Mafilm na sedmnáct 35mm kamer (zlí jazykové tvrdili, že šlo o veškeré filmařské vybavení maďarského filmu), materiálu bylo tedy natočeno víc než dost. Jenomže zde přišlo další zklamání - značná část se ho "ztratila" a Queen Production nevyvinula ve vhodnou dobu dostatek sil, aby jej získala. Namísto koncertu tedy byl zremasterovaný film patrně tak, jak jej známe, včetně "vsuvek" Freddie okukuje starožitnosti (a parlament, který chce koupit), Brian May v balónu, John Deacon debatuje s malou holčičkou, Roger Taylor drandí na motokáře. Tedy "vypěkněný" tento film (i když některé dosavadní komentáře mluví o nových záběrech).
Další zklamání pak přišlo i v průběhu zveřejňování a doplňování míst, kde bude možné koncertní film vidět. Ano, hádáte správně - Česká republika mezi nimi nebyla. Obrátil jsem se proto s dotazem na distribuční společnost Falcon, takto výhradního distributora filmů Sony. Žel bohu jsem byl odkázán na Unii filmových distributorů. Jinými slovy - u Falcon o něco takového zájem nemají. A v tu dobu natěšení rostla s uveřejněním traileru v HD, obrázkem jako břitva a průzračným zvukem...

Naštěstí jsou i společnosti jako Bio Oko a jejich projekt Živě, díky nímž bude možné na Queen v Budapešti zajít například do Pelhřimova, Blanska, Semil, Hlinska, Boskovic, Karviné, Kolína, Jičína, Loun, Heřmanova Městce, Svitav, Tábora, Náchoda, Třince, Olomouce, Vsetína, či Klatov.  Dalo by se říci, že je to takřka happy end (pominu-li, že chybí třeba Brno, Hradec Králové, Jablonec...), ale protože film, už čtvrtým dnem kolující po světových kinech, vyvolává dosti rozporuplné reakce, je to spíše s velkým otazníkem.

Prvně zamrzí, že jde de facto o původní film Jánose Zsombolyaie, v němž zůstali vsuvky mimo koncert a kde chybí přinejmenším jedna skladba. Dobře, to lze ještě pochopit - film by se neměl přestříhávat. Vedle toho jsem byl poněkud zaražen vizuální podobou plakátu, který se stane i přebalem na plánované DVD a zejména blu-ray. Nevím jak vám, ale přijde mi spíš jako výsledek snahy nezkušeného mladíka ve windowsovském malování, než produkt mající propagovat koncert jedné z největších kapel všech dob. Ostatně ani výše uvedený trailer není třeba volbou písma právě nejzdařilejší. Ale to je možná jenom šťourání. Ačkoliv po zhlédnutí "osobního traileru" pro Severní Ameriku a Kanadu mám dojem, že to je skutečně nemístné. Dělat si legraci ze senilních lidí, kteří jsou schopni bez mrknutí oka říci, že se vrací s koncertem z roku 1986 nahraném na Népstadionu v červenci 1985, je skutečně neslušné...

Co však děsí mnohem víc, než úbytek mozkových buněk Rogera Taylora (dobře, studoval zubařinu, ale vedle sedící doktor astrofyziky by si snad mohl uvědomit, že je někde chyba), jsou reakce z míst, kde film již proběhl kiny. Nerad bych se pouštěl do rozboru všech komentářů, které naleznete zde, ale jejich množství a společné téma je zarážející. Potěšující je prakticky jednohlasná chvála obrazové kvality koncertu. Ten má vypadat podobně jako v traileru - ostrý, správně barevný a vypadající, jako natočený včera. Podle diváků, kteří měli to štěstí koncert zhlédnout, můžete jasně vidět kapičky potu na Mercuryho čele. Zkuste níže uvedenou BohRap porovnat s tímto, a reklamní rétorikou - rozdíl jasně vidíte! Oproti tomu úvodní dokument obsahuje občas starší záběry z jiných koncertů turné a jejich kvalita má být dosti proměnlivá.

Co je však zarážející, je počet stížností na zvuk. Zejména diváci z USA a Velké Británie poukazují na jeho dosti nevyrovnané kvality. Zatímco dokument (na který v jednom kině dokonce zapomněli) má mít silný a kvalitní zvuk, koncert začne mnohem tišeji a podle některým měl být jeho zvuk dokonce tak slabý, že byl slyšet hovor vedle sedících diváků. Někteří z nich vyšli hledat kompetentní pracovníky kina a volali po nápravě. Po pár písních došlo sice ke zvýšení hlasitosti, ale zvuk měl syčet a rozhodně nenabízel slíbený 5.1 mix. Podle některých byli určité pasáže stěží ve stereu, jiné dokonce rovnou v monu. A například baskytara Johna Deacona neměla být skoro vůbec slyšet. Podobnou výtku lze číst i v komentářích, které si na intenzitu zvuku neztěžují. Zvuk sice silný, ale rozhodně ne 5.1. A John není moc slyšet. Vedle toho je však možné najít i opačné reakce, které vychvalují jak obraz tak zvuk (například v Holandsku, Irsku či na Ukrajině). Velmi potěšující jsou pak reakce z Jižní Ameriky, kde například v Argentině záznam koncertu diváky nejen rozezpíval, ale i spontánně roztleskal. Jo, kéž bychom totéž mohli zažít i v České republice. Spíš se obávám poloprázdných sálů... ale třeba se pletu. Uvidíme po prvních projekcích v ČR, které začnou v první půlce října. Třeba bude zřejmé, že výtky přišli od těch, kteří měli třeba jenom smůlu na kino. A nebo třeba taky ne...

P.S. Na 5. listopad 2012 bylo ohlášeno vydání DVD/Blu-ray/CD nosičů, přičemž minimálně na CD se dočkáme konečně kompletního budapešťského koncertu. Tak přinejmenším alespoň to potěší. A kdybyste to chtěli prubnout sami v kině, zatím to bude zde:

Pelhřimov - Vesmír 11.10.2012 
Kino Blansko 11.10.2012
Semily - Jitřenka 12.10.2012
Kino Hlinsko 12.10.2012
Kino Morava 13.10.2012
Kino Boskovice 15.10.2012
Kino Karviná 17.10.2012
Kino 99 Kolín 17.10.2012
Biograf Český Ráj Jičín 19.10.2012
Kino Louny 25.10.2012
Kino Heřmanův Městec 26.10.2012
Svitavy 27.10.2012
Kino Svět - Tábor 27.10.2012
Náchod - Vesmír 30.10.2012
Kino Kosmos - Třinec 2.11.2012
Olomouc - Metropol 4.11.2012
Vatra-Vsetín 9.11.2012
Kino Šumava - Klatovy 28.12.2012

Žádné komentáře: