středa 16. února 2011

Předsemestrální...

Zkouškové období se nám chýlí ke konci, dozkoušel jsem poslední opozdilce, dočítám poslední diplomové práce (či jejich příslušné části) a zamýšlím se nad tím, co vše jsem sám nestihl a stihnout ještě musím.

Zároveň však začínají i další povinnosti, protože ne všechny školy mají jednotný start. A tak Divadelní fakulta JAMU předstihla všechny ostatní a učí se na ní již tento týden. Zítra mě to čeká tento semestr poprvé... Tentokrát kapitoly z dějin českého filmu. A já stále nejsem rozhodnutý, co do přednášek zařadit a co vyhodit, protože tvůrců a filmů je tolik, že vměstnat je do 14 lekcí se zdá takřka nemožné. A tak stojím před nevděčným úkolem něco opomenout či jen zmínit (nebo v lepším seznámit alespoň prostřednictvím zadané četby, ale znáte to, studenti moc nečtou... nebyl jsem jiný...).

Stejně tak se snažím napravovat jisté křivdy a omyly. Tak třeba zatímco o Viktoru Ponrepovi se dočtete snad v každé knize mapující dějiny filmu u nás, o Dominiku Morgensternovi se toho moc nedočtete. A přitom "kinoprvenství" v zemích českých (a moravských) připadá právě jemu.    Snad proto, že byl Němec a navíc Žid, který zahynul v koncentračním táboře, se o něm nepíše, ani nemluví. A přitom se z jeho kina  The Empire Bio Co., později Central, stala v 50. letech zajímavá atrakce - kino (tehdy pod jménem Úderka) mělo celkem tři projektory - dva promítaly jak je zvykem do sálu a třetí, otočený, promítal ven na náměstí Svobody. Ale já o něm mluvit budu. A nejen o něm. Snad je to, jamáky mé milé, bude aspoň trochu bavit.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Nazdar Luďku, myslím, že se kino později jmenovalo Central, nikoli Cenral. A navíc více viz http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150176764890436&set=a.106359650435.194799.804305435&theater

Zdraví, J.K. pracovna 2

Luděk H. Havel řekl(a)...

Díky za upozornění! Opraveno.