neděle 9. října 2011

Hity (ne)oblíbené (nejen) Brity XXXI - Scandal

Neoblíbený singl Queen? No to je tedy skandál! A právě tak se jmenuje píseň, slavící dnes 22 let od svého původního vydání - singl Scandal.

Britské vydání
www.queenvinyls.com
Začnu-li od té neoblíbenosti - singl si rozhodně nevedl nejhůře (byly tu i horší kousky), ale čtyři týdny v britské hitparádě a nejvýše jen na 25. příčce bylo docela zklamání. Píseň z alba The Miracle je autorsky podepsaná jednoduše Queen. Kapela tak tímto albem konečně vyřešila spory o peníze - představte si, že přispějete s nápadem do písně vašeho kolegy, ale peníze shrábne on. A tak se rozhodli dělit podíl na rovné čtvrtiny. Jak později přiznali - škoda, že se takto nerozhodli už dávno. Přesto se dá odhalit autor - byl jím Brian May, který tímto songem reagoval na britský tisk. A zejména ten bulvární. Ten se v té době nimral v Mayově rozvodu, vztahu s herečkou (a zpěvačkou) Anitou Dobsonovou a také v Mercuryho měnícím se vzhledu a stále vzácnějším objevování na veřejnosti. May chtěl zkrátka říci, co si o bulváru myslí. Roger Taylor na singl nemá dobré vzpomínky. Píseň nepatří mezi jeho oblíbené, ani natáčení klipu jej moc nebavilo. Podle něj je to dokonce jejich nejnudnější video. Pro píseň "Skandál" by čekal něco skandálnějšího. I May na komentáři DVD Greatest Video Hits II uznal, že je to poněkud chladné. Natáčení videoklipu probíhalo 27. září 1989 ve studiích Pinewood a režie se ujali Rudi Dolezal a Hannes Rossacher (známí též jako Torpedo Twins).
Singl vyšel v několika verzích, a proto se lišily jeho B-strany. Tou nejčastější byla píseň Johna Deacona My Life Has Been Saved, která se na album The Miracle nedostala, ale byla vydána až o několik let později v lehce jiné podobě na albu Made In Heaven.
Jiné verze singlů obsahovaly jednak normální, ale i rozšířenou verzi skladby Scandal. V USA na CD vyšly navíc dvě skladby, které se neobjevily na žádném albu - Hijack My Heart Rogera Taylora, jakási podivná milostná píseň...
... a Mercuryho skvělá skladba Stealin', tedy ta samá, která se dostala na B-stranu singlu Breakthru. Singl si příliš dobře nevedl, ale album The Miracle se v Británii dostalo na vrchol hitparády, které týden kralovalo (nebo královnovalo?) a dalších 8 týdnů bylo v top 10. V hitparádě se nakonec udrželo 32 týdnů. Na album, které nebylo považováno za jejich nejzdařilejší, je to velmi slušný výsledek...

Žádné komentáře: