středa 11. července 2012

Freddie bude zase slavit. A co my?

Důvod k oslavě se vždycky najde. Prakticky každodenně. A tak ve druhé polovině tohoto roku budou snad opět slavit fanoušci Freddieho Mercuryho a snad si i trochu utiší nervy rozdrásané současnými aktivitami skupiny Queen.

www.freddiemercury.com
5. září to bude 66 let od dne, kdy se Jer Bulsarové a jejímu manželovi Bomimu narodil syn Farrokh, později světoznámá hudební hvězda Freddie Mercury. Nenapsal jsem "rocková" zcela záměrně, neboť v osobě Freddieho Mercuryho se prolínaly všemožné i nemožné hudební žánry a zaškatulkovat ho jen do jednoho, by bylo vůči němu nespravedlivé. Kromě všemožných výletů do žánrů jako byl ragtime, vaudeville, rockabilly, disco, či funk, prohlásil v roce 1987 "Odcházím k opeře. Zapomeňte na rock'roll." A začala jeho spolupráce se španělskou operní divou, sopranistkou Montserrat Caballé.


A právě u příležitosti Mercuryho nedožitých narozenin a blížícího se 25. výročí alba Barcelona bylo včera ohlášeno na 3. září vydání nové speciální edice. Pro ty, kdo tápají - Barcelona není jenom jedna píseň, ale celé album, které, jakkoliv to bude znít lacině, zbořilo bariéry mezi rockem a operou (ostatně přinejmenším jednou jsem tu už o něm psal). Mercury si splnil sen a posluchači jej v září budou moci konečně slyšet v naprosté dokonalosti. V době jeho vzniku totiž bezmála celé album vzniklo na klávesách - Mercury a jeho spoluautor a klavírista Mike Moran nahráli takřka všechny party na klávesy.

Tomuto "náhradnímu" řešení je však konec.Hudební režisér muzikálu We Will Rock You Stuart Morley poslouchal původní nahrávky neustále dokola, aby po krátkých úsecích přepisoval harmonické struktury, které následně "staromódní" metodou - pomocí tužky, pravítka a gumy - přepsal do kompletní partitury pro osmdesátičlenný orchestr. A nás může těšit, že ne ledajaký orchestr. Po měsících přepisování přivezl Morley partituru do Prahy, kde ji nahrál FILMharmonic Orchestra - těleso sestavené z členů Pražského symfonického orchestru FOK a České filharmonie, které se zaměřuje především na nahrávky pro zahraniční filmové a herní společnosti. Pod taktovkou Adama Klemense, syna Maria Klemense (pokud jste někdy viděli pár českých filmů, jeho jméno se v titulcích určitě zahlédli) a Stuarta Morleyho nahrával nejen orchestr, ale i speciální hosté - Naoko Kikuchi, hráčka na Koto; houslista David Garrett a Rufus Taylor, syn Rogera Taylora, za bicími.
Nové vydání alba Barcelona půjde na pulty buď jako klasické CD, nebo jako čtyřdisková speciální edice. Ta bude obsahovat kromě nových nahrávek další dvě CD a jedno DVD. Na druhém CD nalezneme The Best of the Rarities & Session Out-takes - rané verze skladeb, z nichž většina již vyšla v rámci Freddie Mercury Solo Collection 1973-2000. Třetí disk nabídne orchestrální verze nových nahrávek a přiložené DVD pak "živá" vystoupení Freddieho Mercuryho a Montserrat Caballé a nový sestřih klipu. Podle slov tvůrců tak má dojít Barcelona nejen kýžené dokonalosti, ale měla by oslovit další posluchače, kteří by o tento počin neměli být ochuzeni.

A aby toho nebylo málo, na 24. září bylo ohlášeno vydání DVD a Blu-ray s novým dokumentem The Great Pretender, který tvůrci nedávného dvoudílného dokumentu BBC Queen: Days of Our Lives koncipovali podobně, ovšem se zaměřením na Mercuryho život a jeho sólovou tvorbu. Není divu, že lákadlem mají být raritní a někdy dosud nezveřejněné (je to vůbec možné?) záběry ze zpěvákova života. Kromě nepoužitých záběrů z videoklipů tím mají být například i mnou nedávno zmiňovaná demonahrávka Freddieho Mercuryho a Roda Stewarta Take Another Piece of My Heart, objevit se má i dosud (oficiálně) nepublikovaná spolupráce s Michaelem Jacksonem There Must Be More To Life Than This a snad konečně i kvalitní záznam Freddieho s Královským baletem, se kterým vystoupil v roce 1979. Vydání má obsahovat i bonusy, jež se neobjeví ve verzi, která bude odvysílaná na BBC.

A do třetice - jako podpora výše uvedených vydání, ale i jako pocta Mercuryho života a díla, byl spuštěn nový oficiální web FredieMercury.com. Kromě novinek - kterými jsou vydání těchto dvou nosičů - najdeme na stránkách relativně vkusně zpracovanou biografii, časovou osu, "klasické výroky" a to jak Freddieho tak o Freddiem, obligátní odkazy na charitní činnosti The Mercury Phoenix Trust a Freddie For a Day a sekci "Zeptejte se Phoebe" - přičemž znalci ví, že pod ženským jménem Phoebe se skrývá Peter Freestone, Mercuryho osobní asistent. A kromě jeho blogu se jej můžete na něco zeptat. Třeba na Melinu...


Co k tomu dodat? Popravdě jsem z toho poněkud rozčarován. Jistě, na Barcelonu s osmdesátičlenným orchestrem se velice těším. Zajímavé bude poslechnout si i orchestrální verze. Ovšem bonusy v podobě skladeb, z nichž většina v rámci 
Freddie Mercury Solo Collection 1973-2000 již vyšla a kolekce jich nabízela ještě víc? A nebo nahrávky klipů, které jsme už viděli? A co proboha ten obal? To samé se týká i přebalu DVD a Blu-ray vydání. Přeci jen bych čekal, že Freddie Mercury, člověk mimo jiné i výtvarně nadaný, by si zasloužil trochu reprezentativnější vzhled nosičů. Ale třeba jde jen o "pracovní verze" a ve výsledku to bude vypadat lépe. Ostatně ani web mě příliš nenadchl. Sice si můžu myslet, že jde o strohou ale účelnou grafiku, ale vypadá to spíše... promiňte mi to, ale... odflákle. Stránky mají chyby, odkazy na YouTube nebo Facebook nikam neodkazují a taky mě trochu jímá obava, že je čeká stejný osud jako web www.loveroflifesingerofsongs.com, který v roce 2006 podporoval vydání 2 CD a 2 DVD Lover of Life, Singer of Songs (The Very Best of Freddie Mercury Solo), ale po pár letech byl zrušen. Takovéto "polovičaté" aktivity mi opravdu moc radosti nedělají...

Žádné komentáře: