úterý 13. ledna 2009

Jak doktorandům chutná život

Tak to dobře dopadlo. Tím myslím tu vodu. Nebylo to zase tak hrozné, protože nakonec jsme se jí dočkali už v průběhu nedělního odpoledne, takže jsem se mohl v klidu zrekultivovat. Pravda, bojler nestihl ohřát vodu na nějakou "lepší" teplotu, ale i tak lepší nějaká voda, než žádná.
Nechtěl bych tu ale plkat o vodě, ale o něčem jiném. Nečekejte nic hlubokomyslného, jen mě na tu myšlenku přivedlo pár známých a kolegů v práci, kteří se ptali, jaké to je. Tím "to" bylo myšleno být na postu doktoranda.
Těžko se na to odpovídá, protože mám za sebou teprve první semestr, který je tzv. "volný", což v praxi znamená, že člověk nemusí být časově vázán na školu. Netřeba sedět na konzultačních hodinách (kdo by se mnou také co konzultoval, že?), nemusí se učit, spíš jde o to, se poněkud v "novém" prostředí a roli rozkoukat. Neznamená to, že by si takový "volnosemestrální" doktorand hodil kopyta na stůl a celý semestr si v klidu a spokojenosti prokrastinoval. To by bylo velice zavádějící.
Vypadá to asi tak, že zhruba první měsíc je takový člověk zmítán pochybnostmi, co že to vlastně učinil. Toto období se může střídat se záchvaty jisté pýchy, která je hned střídána pádem do sebemrskačství, pramenící z faktu, že není zatím být na co pyšný.
Druhým, velmi závažným, faktorem v tomto období je otázka, jak vyžít. Sice vám na účet přibude doktorandské stipendium, což rozhodně potěší, ale na stranu druhou nejde o žádný zázrak a platit se musí. Takže se přemýšlí o práci a brigádách. Pokud tedy nejste zodpovědní studenti, kteří už mají svůj flek jistý a ne tací, kteří se, jako já, posledních osm měsíců, zabývali sběrem posledních dat a pramenů k magisterské práci, čímž trápíte svoji přítelkyni (promiň, Kačko). Někdy to může dopadnout až tak, že se člověk vrhne na nejdostupnější a časově nejflexibilnější variantu přivýdělku, což může být třeba i... řekněme práce v callcentru. To je ale zase jiná kapitola...
Během roku nastane několik událostí, kdy si vás škola vyžádá. To se může stát například v době návštěv zahraničních hostů, o které se musí někdo starat. Nejde snad o to, že by nás navštěvovali nesvéprávní a nesamostatní jedinci, vyžadující nepřetržitý dozor. Právě naopak. Vysoce vzdělaní a inteligentní učitelé, magistři, doktoři, či profesoři, si vyžadují i inteligentní doprovod a program. Čeká vás střetnutí s vlastní průměrností a podprůměrností vašeho jazykového vybavení, chvíle, kdy sedíc v restauraci už druhou hodinu nevíte, zda není čas se již uchýlit k nejzoufalejšímu konverzačnímu tématu (Dneska bylo hezky, že?), návštěvy muzeí, galerií, ale i bazarů se starší foto-technikou, celosvětově uznávaných památek a podobně.
Zkrátka a dobře, k životu doktoranda patří spousta radostí i starostí. Jen vás občas napadne, zda to při svém věku (zas tak hrozné to není) a svém dosavadním vzdělání (vysoká škola hotová, tak na co doktorát?) a svých zkušenostech (prakticky žádné), máte všechno zapotřebí. Zvláštní je, že si skoro vždy odpovíte:
nakonec,…
… proč ne?

Žádné komentáře: