středa 5. října 2011

Hity oblíbené (nejen) Brity (ale i Američany) XXIX -
Crazy Little Thing Called Love

Ani v říjnu nebudu zahálet ve výletech do historie skupiny Queen a jejich singlů. Dá se totiž říci, že (skoro) co singl, to hit. A ten dnešní stojí opravdu za to: Rockabilly Crazy Little Thing Called Love.

Britské vydání
www.queenvinyls.com
Před 32 lety vyšel singl, který je údajně posledním rockabilly hitem. Termín rockabilly vznikl spojením slov rock'n'roll a hillbilly - což lze překládat jako venkovan, ale taky jako venkovský křupan, vidlák. Jinými slovy - šlo o narážku na country základ některých těchto písní. Zcela první skladba, která takto byla označena, pochází od Billa Haleyho & His Cometsse a objevila se v roce 1953. Je až příznačné, že její název je Crazy, Man, Crazy (to je ale spíše shoda okolností, než záměr). Skladba Crazy Little Thing Called Love byla z osmého studiového alba The Game. Jak jsem již psal, album vznikalo v mnichovských studiích Musicland během dvou nahrávacích frekvencí a právě z té první vzešla skladba Crazy Little Thing Called Love. Mezi klasické historky však patří anabáze jejího vzniku.

Kdysi mě jeden spolužák na gymplu naštval, když mi řekl, že Queen jsou zofalci, když musí přebírat písničky od Elvise. Pravda je však taková, že skladbu složil Freddie Mercury, a to v koupelně. V mnichovském apartmánu s ním v tu dobu byl jeho (a Johnův) bedňák Peter "Ratty" Hince, pozdější fotograf a autor knihy Queen Unseen - My Life with the Greatest Rock Band of the 20th Century (která vyšla v Británii 3. října t.r.). Jak Ratty vzpomíná v nedávno vydané knize Queen – Největší ilustrovaná historie králů rocku, chystal věci na odchod do studia a Mercury se šel vykoupat. "Fred si ve vaně pobrukoval a klepal do rytmu a vykřikoval názvy akordů: Dé - jasně! A Cé a Gé... Ratty rychle, pojď sem!" - "Uf, ty chceš, abych šel za tebou do koupelny, Frede? Já nevím, jestli bych měl." - "Ne, ne! Přines mi kytaru! Hned!" a dodává, že se Mercury vyřítil zabalený v ručníku, popadl otlučenou akustickou kytaru a během nějakých pěti až deseti minut složil slavnou skladbu. Následoval úprk do studia, kde honem ("Rychle, než přijde Brian!") nahráli základ písně. Pravda je, že Mercury na kytaru příliš neuměl, ale možná i proto je skladba natolik chytlavá - byl nucen využít právě těch pár akordů, které uměl zabrnkat.

Skladba Crazy Little Thing Called Love přišla v nejvhodnější chvíli. Doba krátce po Elvisově smrti (16. 8. 1977... pokud nevěříte tomu, že prostě jen odletěl na svojí domovskou planetu) přinesla renesanci klasického rock'n'rollu a s ním i filmy jako Pomáda. Singl se krátce po svém vydání vyhoupl na v Británii na druhé a v Americe na první místo hitparád. V USA setrval na vrcholu čtyři týdny a dalších 18 v top 10.
Natáčení klipu probíhalo 20. září 1979 v londýnských  Trillion Studios. Režisér Dennis De Vallance si prosadil do klipu tanečnice a tanečníky (což bylo v případě Queen vůbec poprvé) a celý klip ladil do "dobového" stylu. Freddie jako napomádovaný motorkář se zde objevuje v mezifázi své image - již bez dlouhých vlasů, ale zatím bez knírku. A Brian odložil z důvodů autentičtějšího zvuku svůj Rudý speciál a chopil se Taylorova Fenderu Telecaster (na který hrával skladbu i později během živých vystoupení). Skladba je také díky svému netypickému soundu vyhledávaným "terčem" rozličných cover verzí. Namátkou třeba Brian Setzer OrchestraMichael Bublé a nebo Dwight Yoakam.

A abych nezapomněl - každý singl má dvě strany, že. Tento singl jich měl hned několik. V americké (tedy té úspěšnější verzi) byla na B-stranu vybrána živá verze skladby Spread Your Wings. Na britské verzi byla druhá strana ozdobena rychlou verzí We Will Rock You, ze staršího alba News of the World.

A aby tento zajímavý pelmel byl dokonalý, v roce 1988 vyšel singl v reedici na CD. A na něm byly skladby Crazy Little Thing Called Love a Spread Your Wings doplněny singlem z následujícího alba Flash. Poněkud mišmaš, ale nakonec, proč ne...

Žádné komentáře: