středa 20. července 2011

Návrat do Středozemě aneb Hobit se nám rýsuje

V minulých týdnech jsme měli možnost se zatajeným dechem (alespoň v mém případě) sledovat postupné odhalování jednotlivých postav z právě vznikajícího filmového zpracování Tolkeinova Hobita. Musím se přiznat - Pána prstenů miluji. Snažím se přečíst si jej alespoň jednou za rok (či dva), již delší dobu se prokousávám originálem a filmovou trilogii jsem viděl tolikrát, že to snad nebudu ani zmiňovat (to, aby si pro mne nepřijeli z blázince). Čtenáře, kteří Hobita neznají, varuji, že by z dalších řádků mohli získat informace, které by před filmem vědět nechtěli...

Není tedy divu, že jsem s velkým napětím očekával, jak se vyvine situace kolem Hobita, o jehož realizaci se začali šířit nepotvrzené drby snad již v průběhu vzniku Pána prstenů. Měnili se producenti, režiséři, hádala se studia, řešila se práva... ale nakonec vše dopadlo tak, jak asi mělo (a nebo jak všichni fanoušci filmů očekávali) - za Hobitem stojí tentýž tým, jako za Pánem prstenů
 - a to režisérem počínaje, přes scenáristy (posílené o "původního" režiséra Guilerma del Tora), kameramana, skladatele, výtvarníky, kostyméry... až po některé herecké představitele a firmu Weta, která umí snad vše, co vás jen napadne (viz následující video). Jinými slovy, čeká nás (snad) návrat do té Středozemě, kterou jsme před osmi lety opustili.

Martin Freeman jako Bilbo
Je však zřejmé, že ne vše zůstalo při starém. Bilba si (alespoň ve většině filmu) nezahraje Ian Holm - přeci jen se Hobit odehrává nějakých 60 let před Pánem prstenů a sir Holm letos oslaví osmdesátku. Do role mladého Bilba tak byl obsazen Martin Freeman (zatím nejznámější asi jako Arthur Dent ze Stopařova průvodce po galaxii či jako dr. Watson z televizní série Sherlock). Jinými slovy - scénu nalezení prstenu, kterou známe z prologu Společenstva prstenu uvidíme v novém podání (jen doufám, že Jackson po vzoru Lucase nebude v původním filmu nahrazovat Holma Freemanem).

Andy Serkis
Stejný zůstává i představitel Gluma, Andy Serkis, který je také režisérem druhého štábu. V případě Gluma se však obávám vývoje technologie - zatímco ten původní byl natáčen pomocí motion capture, ten nynější je zachycován již pomocí performance capture (tedy dokonalejší metodou, kdy speciální kamera snímá nejen senzory na těle herce, ale i mimiku v jeho tváři). Jinými slovy - poněkud se obávám toho, že "mladší" Glum bude dokonalejší, než jeho o šedesát let starší verze. Ale nechme se překvapit.

Skalní fanoušci knih nemají filmovou trilogii Pána prstenů příliš v lásce. Ani sám Tokien si neuměl moc představit, že by podle jeho knih měl vzniknout film, neboť kniha je nezfilmovatelná. A s tím popravdě souhlasím - sebedokonalejší film nedosahuje kvalit předlohy, ale to v tomto případě není důležité. Důležité je, že Jackson vytvořil skvělou adaptaci. A to se mi zdá v případě Hobita klíčové. Pokud jste totiž knihu četli, víte, jak na hony je vzdálená Pánovi prstenů. Hobit je především pohádka - a tomu je podřízen i styl vyprávění, stejně tak jako vzezření a chování postav. To je vidět na příkladu trpaslíků, kteří svým popisem v knize evokují mnohem víc pestrobarevné sádrové šprtajzlíky na vaší zahradě, než příbuzné Gimliho, jak jej známe z knihy a filmu Pán prstenů.

Nori, Ori, Dori
První, jejichž filmová verze byla fanouškům odhalena, byli Nori, Ori a Dori. V Hobitovi přišli k Bilbovi na Neočekávaný dýchánek (jak zní název první kapitoly - všimněte si, že první kapitola Pána prstenů se jmenuje Dlouho očekávaný dýchánek) společně s Oinem a Gloinem jako čtvrtí.  Zde jsou pospolu  zejména proto, že jsou to bratři. Nejstarší a nejsilnější byl Dori (proto také chudák nesl při útěku před skřety v Mlžných horách Bilba na zádech). Ori se později vydal spolu s Balinem obnovit zašlou slávu zpustlé Morie. Vzhledem k tomu, že jsme měli možnost vidět ho již ve Společenstvu prstenu, víme, že nedopadl nejlépe...
Glóin a Gimli (uprostřed) na Elrondově radě
Óin a Glóin
Dalšími odhalenými trpaslíky byli již zmínění bratři Oin a Gloin. Starší Oin se stejně jako Ori vydal později s Balinem do Morie, kde však byl zabit u západní brány hlídačem ve vodě (ano, tím, se kterým svede Společenstvo prstenu lítý boj). Podobnost mladšího z bratří, Gloina, s Gimlim, není náhodná - je to jeho otec, kterého jsme ostatně měli možnost zahlédnout již na Elrondově radě.

Fili a Kili
Jako třetí nezvaní hosté přišli do Dna pytle nejmladší členové výpravy, bratři Fili a Kili. Podle Hobita byli "oba v modrých kapucích, se stříbrnými opasky, se žlutými plnovousy." Jak je vidět, filmový Hobit upustil nejen od barevných kapucí (které byly, jak ještě uvidíme, roztodivné), ale i od doslovné přesnosti - a blonďákem tak je jen starší z bratří, Fili. Jejich matkou byla Dís, sestra samotného Thorina Pavézy, která je také jedinou trpaslicí, zmiňovanou v letopisech. Důvodem však je hrdinská smrt jejich synů po boku jejich strýce...

Bombur, Bofur, Bifur
Poslední skupinu, která doslova vpadla do Bilbova obydlí, tvořili mimo jiné bratři Bombur a Bofur a jejich bratranec Bifur. Nejtlustší člen výpravy, Bombur měl zelenou kapuci, zatímco Bofur s Bifurem žlutou. Bombur díky své fyziognomii způsobí mnoho problémů a zdá se, že i filmoví tvůrci jej takto využijí (v době, kdy se odehrává Pán prstenů byl Bombur již tak tlustý, že se nemohl sám hýbat a muselo jej nosit šest trpaslíků). Bifur s Bofurem uměli hrát na klarinet (!) což otevírá otázku, jak se Peter Jackson & spol. vyrovnají s písněmi, kterými je Hobit prošpikován (a občas jde o poněkud infantilní popěvky typu   Rozbij talíř, třískni flaší! Zlámej rukojeti lžic! To pan Pytlík těžko snáší - sklenkou křápni ještě víc!).

Balinův hrob v Morii
Balin a Dvalin
Jako druhý a první přišli k Bilbovi bratři Balin a Dvalin, bratranci Óina a Glóina. Balin je popisován jako "velice staře vypadající trpaslík s bílým plnovousem a v šarlatové kapuci", zatímco Dvalin jako "trpaslík s modrým plnovousem, zastrčeným za zlatý opasek a s velice jasnýma očima pod tmavozelenou kapucí." Osud Balina je nasnadě - vedl výpravu do Morie, kde v Pánovi prstenů nalezne Společenstvo jeho hrob. Dvalin, který uměl hrát na violu, převzal po zesnulém Thorinovi správu nad Ered Luin.

Thorin II. Pavéza
A chybí nám poslední - a nejdůležitější - trpaslík, který vymyslel celou tu cestu pomsty do Ereboru, odkud je v době jeho mládí, vyhnal drak Šmak. V knize vpadl s Bomburem, Bifurem a Bofurem (a za nimi stojícím Gandalfem) do Bilbova příbytku jako poslední.  Podle knihy měl kapuci "blankytně modrou s dlouhým stříbrným střapcem", ale jak je vidět z jeho podoby ve filmu, připomíná (jak trefně poznamenal jeden známý) spíše Sandokana s mečem. Inu, uvidíme, jak si s ním jeho představitel, Richard Armitage, poradí.

Prozatím to vypadá, že se Jackson & spol. rozhodli jít cestou větší realističnosti (ano, chápu, jak to ve spojitosti s Hobitem zní) - tedy řekněme že zpánoprstenovatěli Hobita. A zdá se, že trpaslíkům tento posun prospěl. Teď už nezbývá doufat, že stejný posun nastane i v případě elfů, kteří v Hobitovi nejsou těmi ušlechtilými a moudrými bytostmi, ale spíše poněkud poťouchlými a věčně se hihotajícími tvorečky prozpěvující šlágry jako 
Kampak ty vaše nohy se vlečou? Vaří se kaše, placky se pečou! Dobře je, braši, v roklince naší, haha! a smějící se trpaslíkům pro jejich plnovousy... zkrátka a dobře - čtenář promine - elfové v knižním Hobitovi jsou strašně gay... Doufejme, že i oni budou zpánoprstenováni...

P.S. Kontrolní otázka - schválně, kolik trpaslíků - bez toho, abyste se vraceli výše - se vám podaří dát z hlavy dohromady?

P.P.S. A ještě oficiální kompilace trpaslíků...:

Čtěte více:

Žádné komentáře: