sobota 23. července 2011

Hobit... a jedeme dál...

V nedávném třetím videoblogu z natáčení Hobita jsme měli možnost nahlédnout trošku víc pod pokličku vznikajícího filmu. Tedy vlastně filmů, neboť Peter Jackson se rozhodl natočit filmy rovnou dva - The Hobbit: An Unexpected Journey tak bude mít premiéru v roce 2012, The Hobbit: There and Back Again o rok později. Ve zmiňovaném videu jsme navštívili Dno pytle, Roklinku, Glumovu jeskyni a měli možnost podívat se na hrdiny filmu.
Ken Stott jako Balin ve Dně pytle. Představitele Balina jsme mohli vidět jako inspektora McCalla v Boylově Mělkém hrobu nebo Maria Honoria z Krále Artuše (toho, jehož rodinu jede Artuš zachránit).
Bifura hraje William Kircher se objevoval zatím většinou v televizi (Divadlo Raye BradburyhoShark in the Park či Silverův návrat na ostrov pokladů, kde Dlouhého Johna Silvera hrál Brian Blessed, princ Vultan z Flashe Gordona).
Bofurův šarm vytváří známý irský herec James Nesbitt, který se po dlouhé televizní kariéře (u nás známý seriál Šest v tom, detektivní Murphyho zákon) začal objevovat ve filmech jako Klikaři či Krvavá neděle. Podle posledních zpráv začal kvůli dlouhým letům mezi Novým Zélandem a Velkou Británií trpět hlubokou žilní trombózou. Všichni doufají, že se během přestávce v natáčení (neboť se Peter Jackson rozhodl rozdělit filmování do několika bloků) dá do pořádku.
Stephen Hunter hraje nejmohutnějšího člena výpravy Bombura. Patří také k nepříliš známým hercům, objevujícím se především v televizi - na kontě má seriály jako lékařské drama All Saints či roličku v Nemocnici Mercy Peak.
Doriho postavu ztvárňuje novozélandský herec a komik Mark Hadlow. Nejznámější (alespoň na Zélandu) je díky televiznímu sitcomu Willy Nilly. S Peterem Jacksonem spolupracoval již na filmu Meet the Feebles a později si zahrál v King Kongovi.
Drsného Dvalina hraje drsný Graham McTavish - mihnul se jako Williem Kirchner v Silverově návratu na ostrov pokladů, v Eriku Vikingovi Terryho Jonese, čeští diváci si jej možná pamatují jako prvního důstojníka Červeného trpaslíka Wardena Ackermana, či z dalších filmů a seriálů, kde ztvárňuje povětšinou hodně drsné postavy (namátkou Lara Croft - Tomb Raider: Kolébka života, Rambo: Do pekla a zpět, či seriály jako 24 hodin nebo Útěk z vězení).
Filiho hraje další Novozélanďan Dean O'Gorman, který se objevuje v novozélandských a australských seriálech, jako byli například Hercules nebo Xena
Gloina hraje Peter Hambleton, novozélandský (zejména) filmový, televizní a divadelní herec a režisér. Jeho dosavadní filmografie je také poněkud stručná.
Rodilý Ir Aidan Turner hraje nejmladšího trpaslíka Kiliho. Doposud je asi nejvíc proslavila role upíra Johna Mitchella v britském seriálu Cena za lidskost.
Noriho ztvárňuje novozélandský herec Jed Brophy spolupracoval s Peterem Jacksonem již na jeho filmech Braindead - Živí mrtví, Nebeská stvoření, King Kong a zahrál si i ve Dvou věžích (jezdce na vrrkovi, který strhne Aragorna ze skály a Snaga, skřeta, který chce sníst Pipina a Smíška).
John Callen (Oin) je novozélandský herec a režisér, který se narodil v Londýně. Kromě několika rolí v televizních seriálech je i zdatným dabérem, divadelním a reklamním režisérem a pedagogem.
Adam Brown (Ori) je britský komik a mim, známý zejména z divadla. Zda z něj udělá Hobit hvězdu, se uvidí.
A nakonec tu máme Thorina II. Pavéza ve Dně pytle. Jeho představitel Richard Armitage, je britský herec, mezi jehož oblíbenou četbu patří údajně zejména knihy J. R. R. Tolkiena. Objevil se v šesti epizodách seriálu Šest v tom a v několika dalších seriálech. Pro svět filmu jej má šanci vedle Hobita objevit Captain America: První Avenger, kde ztvárnil roli německého špiona Heinze Krugera. Vedle něj vidíme Martina Freemana jako Bilba, který se dosavadním dokumentům podivuhodně vyhýbal. Snad si jej více užijeme v dalších videoblozích.

Trpaslíky si snad již budeme pamatovat, nyní několik záběrů z natáčení - scéna z Neočekávaného dýchánku vyvolala v dokumentu otázku - jakého trpaslíka by jste si pozval k sobě domů? Většina zúčastněných však odpověděla, že asi žádného, neboť jejich stolovací návyky nejsou nejlepší (ostatně vzpomeňte si na Gimliho).
Fili a Bombur ve Dně pytle.
Níže máme ve společném záběru Noriho, Gloina a Balina.
Zajímavým momentem natáčení byla návštěva Johna Rhys-Daviese, představitele Gimliho, který se tak mohl setkat nejen se "svým otcem, ale i dalšími členy rozvětvené trpasličí rodiny.
Zatímco John Rhys-Davies se přišel jenom podívat, někteří herci se vrátili ke svým rolím. Jako zde Hugo Weaving v roli Elronda a Ian McKellen jako Gandalf.
Do filmu se vrátila i paní Galadriel v podání Cate Blanchett. Nechci znít neuctivě, ale z produkčních videí se mi zdá, že se na ní uplynulých deset let poněkud podepsalo.
A na konci videa nás čekalo malé překvapení - Saruman v podání devětaosmdesátiletého Christophera Leeho. Inu, máme se opravdu na co těšit...

Žádné komentáře: