pátek 25. května 2012

Král je mrtev, Královna žije dál?
Queen po roce 1991 - 1. část

Je možné nahradit Freddieho Mercuryho? Hodně hloupá otázka, že? Mercury byl a je nenahraditelný. A právě proto má část skalních fanoušků Queen svým idolům za zlé, že se po jeho smrti vůbec o něco pod hlavičkou Queen snaží... Jenomže jak uvidíme, dělají toho mnohem víc.

Rok ztráty (1991)
Freddie Mercury & John Deacon

Když se 23. listopadu 1991 prostřednictvím tiskové mluvčí svět dozvěděl, že Freddie Mercury onemocněl virem HIV a má AIDS, potvrdilo se to, co díky hyenizmu bulváru tušili mnozí. Zpěvák je na tom špatně. Málokdo ale čekal, že konec přijde tak brzo. Den na to, 24. listopadu, krátce před 19. hodinou londýnského času, vydechl
naposledy. Odešel jeden z největších showmanů světa a svět popmusic už nikdy nebude takový. Nebo přeci? Zbylí tři členové kapely stáli před těžkým rozhodnutím. Co dál? Brian May upadl do depresí. John Deacon, který přišel v 11 letech o svého otce, byl touto ztrátou blízkého přítele těžce zdrcen.

Den na to byla média plná jména Freddie Mercury. Rádia vysílala vzpomínkové pořady, na BBC proběhl poprvé poslední Mercuryho videoklip These Are The Days Of Our Lives. Poněkud veselejší záležitostí bylo vydání Mayova druhého singlu (první vyšel v roce 1983) Driven By You, který se vyhoupl až na šesté místo hitparád a setrval v ní po devět týdnů. Příčinou popularity byl nejenom zvýšený zájem o cokoliv ve spojitosti s Queen, ale také fakt, že jinou verze písně nahrál Brian May pro reklamu na Ford.


Hlavní důvod byl verš 
"everything we do is driven by you", který se stal sloganem reklamní kampaně. Vydaný singl měl ale jiný text a nebyl ani tak o jízdě a řízení, ale o vztazích. Tedy ne "vše, co uděláme, řídíte", ale "vše co dělám, řídíš ty".

V hitparádě nebodoval ale jen Mayův singl, ale vrátila se do něj i skladba The Show Must Go On, která sice vyšla již 14. října, ale po Mercuryho smrti dostala náhle jiný význam a stala se až fanaticky vysvětlovaným zpěvákovým epitafem. A to při tom rozhodně nebyl jejím výhradním autorem... Ještě větší trhák však přišel 2. listopadu, kdy vyšel singl Bohemian Rhapsody / These Are The Days Of Our Lives. Výtěžek z prodeje desky s dvěma A stranami byl přislíben Terence Higgins Trust, nadaci, která byla roku 1982 první v Británii založenou organizací v reakci na virus HIV. O několik dní později vstoupil singl do hitparád jak ve Velké Británii, tak USA. Na jedné straně oceánu opanoval první místo, na kterém se držel pět týdnů (další tři byl stále v top 10) a celkem strávil v hitparádě 14 týdnů. Podobně se mu vedlo v USA, kde se dostal až na druhé místo a v americké hitparádě pak setrval po 17 týdnů.

Pokračování příště...

Žádné komentáře: