neděle 13. února 2011

Zandra Rhodesová hovoří o navrhování pro Freddieho Mercuryho

Foto: The Daily Telegraph
Před několika dny vyšel na stránkách britského The Daily Telegraph článek, ve kterém Zandra Rhodesová vzpomíná, jak navrhovala oblečení pro Freddie Mercuryho. Britská módní  návrhářka, autorka knih jako Textile Revolution: Medals, Wiggles and Pop 1961-1971 nebo A Lifelong Love Affair With Textiles, držitelka mnoha prestižních cen a několika doktorátů a majitelka bezmála dvaceti obchodů se svojí značkou,  je i přes svůj věk (o kterém se u dam nemluví) neustále nepřehlédnutelnou postavou britské módní scény. Její jméno je se začátky skupiny Queen spojeno stejně nedílně, jako jméno fotografa Micka Rocka. Jak tedy vypadali Queen v dobách svých začátků, mnoho let před tím, než přijal Freddie Mercury svůj typický "gay-clone" vzhled? Svůj neumělý překlad původního textu si dovolím doprovodit několika málo poznámkami.


V době, kdy se Londýn chystá na oslavy 40. výročí založení skupiny Queen, hovořila Hilary Alexandrová se Zandrou Rhodesovou o navrhování pro kapelu
(Hilary Alexanderová, módní ředitelka The Daily Telegraph, 9. 2. 2011)

"V té době jsem pracovala v malém podkroví v Porchester Road ve čtvrti Bayswater. Pro věci si tam chodily Britt Eklandová a Baby Jane Holzerová. A jednoho dne zazvonil Freddie (Mercury). Tenkrát jsem netušila, kdo to je. Řekl mi, že on a Brian (May) chtějí oblečení pro velkou show," vzpomíná Zandra Rhodesová na své první setkání s tím, co Mercury nazýval "nejneuvěřitelnější kapela všech dob".
Britt Eklandová je švédská herečka žijící v Anglii. Známá je pro své role ve filmech jako The Wicker Man (1973) nebo zejména jako bondgirl Mary Goodnightová v bondovce Muž se zlatou zbraní (1974). V letech 1964-1968 byla manželkou Petera Sellerse.  Baby Jane Holzer je americká sběratelka umění a filmová producentka, která začínala jako herečka, modelka a jedna ze superstar Andyho Warhola
Foto: Queen Production Ltd
"Zastavili se jednoho dne asi v sedm večer a vyklapali v těch svých vysokých botách tři patra. V té době jsem neměla navržené žádné oblečení pro muže, ale už jsem něco dělala pro Marca Bolana, takže mi bylo jasné, že chtějí něco okázalého. Freddie potřeboval hýbat rukama, a tak se mu líbily nápady na plizované věci. Sám měl butik v Kensingtonu, takže na to měl oko a dokázal vidět potenciál."
Marc Bolan (1947-1977) byl zpěvák a skladatel anglické glamrockové party Tyrannosaurus Rex (později T.Rex)
"Byly tam věšáky a věšáky mých návrhů a Freddie si vyzkoušel pár věcí a promenádoval se nahoru a dolu. Oba s Brianem byli roztomilí. Velmi diskrétní a okouzlující."

Foto: Queen Production Ltd
"Udělal jsem pro ně několik náčrtů a shodli jsme se na těch plizovaných "křídlech" z těžkého saténu. Vyrobila jsem je, dodělal a dodala. Nechala jsem si je i zaplatit, ale už si nepamatuji kolik. Jako host jsem pak šla na vystoupení v Earl Court. Bylo tam úplně narváno. A kostýmy vypadaly pod světly fantasticky."

Zandřiny návrhy se představí koncem měsíce na výstavě "Stormtroopers in Stilettoes: Queen, The Early Years", která oslavuje 40. výročí vzniku Queen a je věnována 20. výročí úmrtí Freddieho Mercuryho. Výstava bude otevřena 25. 2. v Truman Brewery na Brick Lane ve východním Londýně. "Stormtroopers v Stilettos" je vůbec první velkou výstavou Queen a bude senzační smrští rock'n'rollového kouzla, dokumentem vzniku kapely a jejich prvních pěti alb. Londýn je první zastávkou na světovém turné výstavy.
Truman Brewery, tedy starý Trumanův pivovar, je velká průmyslová část Londýna, která byla z areálu starého pivovaru přestavěna na čtvrť s obchody, kancelářemi, kavárnami a galeriemi. Tedy něco, jako například Wannieck Gallery v Brně.
Po čtyřech desetiletích společné práce Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor a John Deacon stále rezonují po celém světě, inspirují davy různých umělců od Lady Gaga, která si zvolila pseudonym podle singlového hitu číslo jedna z roku 1984 "Radio Ga Ga", po Axla Rose, Katy Perry a Davea Grohla a Foo Fighters. Dvacet let po smrti svého fenomenálního a okázalého zpěváka, zůstává Freddie Mercury ikonou.

Foto: Queen Production Ltd
Výstava je pulzujícím a současným, třistašedesátistupňovým třídimenzionálním zážitkem, který vtáhne návštěníky do srdce Queen pomocí kombinace dosud nespatřených a neslyšených audiovizuálních záznamů společně s dosud nepublikovanými snímky z osobních archivů členů skupiny.

Řada místností bude mapovat založení skupiny v dobách, kdy Freddie a Roger Taylor pracovali ve dne na trhu v Kensingtonu (tehdejší  Shoreditch) a v noci psali ve Freddieho obytné ložnici, až po ikonické vystoupení kapely před více jak 150 000 diváky v Hyde Parku roku 1976. Tématické místnosti jsou rozděleny podle jejich prvních pěti alb Queen, Queen II, Sheer Heart Attack, A Night At The Opera a A Day At The Races.

Foto: Queen Production Ltd
Mezi unikátní exponáty patří například legendární Freddieho baletní cvičky, které vedly k jednomu z nejpravděpodobnějších setkání té doby. V roce 1976 nahrávali Queen a Sex Pistols ve stejném studiu. Said Vicious vrazil do Freddieho a řekl: "Zdar Frede, tak koukám, žes nakoupil balet pro masy," na což Mercury odpověděl: "Oh, ano, pane Ferociousy. Snažím se, drahoušku".
Podle vzpomínek Petera Hince (v letech 1973-1986 roadiho a časem šéfa doprovodného týmu kapely) v knize Queen – Největší ilustrovaná historie králů rocku, mělo k setkání Sida Viciouse a Freddieho Mercuryho dojít roku 1977 ve studiu Wessex na severu Londýna. Queen právě natáčeli album News Of The World, zatímco kolem zuřil punk. A to doslova, neboť ve vedlejším studiu nahrávali Sex Pistols. Přiopilý Sid Vicious vtrhl do studia a zablekotal "Tak co, už se ti povedlo přinést ten svůj balet masám?" (narážeje tak na Mercuryho komentáře jeho upnutých trikotů - "Balet mě děsně bere..."). Na to mu měl Mercury odvětit: "Nejsi Stanley Ferocious, nebo tak nějak?" a milého Sida chytnout za límec a vyhodit (Ferocious lze přeložit jako Zuřivý nebo Divoký). Variant toho, kdo co řekl, a co kdo odpověděl, je možné najít několik, Každopádně pravdou je, že Freddie Mercury si nový hudební styl nikdy neoblíbil.
"Stormtroopers in Stilettoes" potrvá do 12. března, otevřeno bude denně od 11 do 20 hodin a vstup je zdarma.

Mezitím by měla BBC v létě odvysílat v hlavním vysílacím čase dokument obsahující rozhovory s Brianem Mayem a Rogerem Taylorem. Letos má také začít natáčení scénáře Petera Morgana o Queen, kde roli Freddieho Mercuryho ztvární Sacha Baron Cohen.

Žádné komentáře: