neděle 20. února 2011

Pete Best nebyl jediný...

Znáte jméno Pete Best? Některým to asi nic neřekne, jiní si možná vybaví, že to byl po dva roky člen Beatles, kterého nahradil Ringo Starr. I skupina Queen měla "svého Peta Besta", i když v jejich případě nešlo o bubeníka, ale basáka. Na začátcích jejich kariéry totiž měli, jak sám řekl Brian May, syndrom "vybuchujícího basáka". Z různých důvodu se jim zkrátka nedařilo najít toho pravého....

Mike Gross, Roger Taylor, Freddie Mercury, Brian May
Prvním byl Mike Gross (vystoupil s nimi celkem třikrát v červnu a červenci 1970). Na jeho místo nastoupil Barry Mitchell, který hrál na celkem jedenácti koncertech. Třetí basák, Doug Bogie, měl tu smůlu, že si s kapelou Queen zahrál jen dvakrát, a to 19. února a podruhé 20. února 1971.

Mike Gross opustil kapelu sám. Byl jednak poněkud netrpělivý a ačkoliv potenciálu kapely věřil, zdálo se mu že se nikam nepohnuli. Druhou věcí byl fakt, že se chtěl oženit a usadit, což se dost těžko kombinovalo s životem rockové hvězdy. A tak i přes přesvědčování ostatních z kapely odešel.

Podobný osud měl i druhý basák, Barry Mitchel. Ačkoliv byl lákán do nově založené kapely Garryho Glittera, rozhodl se vody rock'n'rollu v roce 1972 (po půl roce s Queen) zcela opustit a usadit se. Navíc mu přišlo, že se Queen až příliš snaží hrát jako Led Zeppelin, což mu přišlo zbytečné. K muzice se pak vrátil až v roce 1992, kdy začal hrát s několika přáteli po hospodách (zde si můžete poslechnout interview z roku 2009, které uvozuje Keep Yourself Alive patrně s basou Barry Mitchela - na Facebooku, o kterém mluví, má nyní 845 přátel).

Třetí baskytarista, Doug Bogie, byl jako jediný člen kapely doslova a do písmene vyhozen, protože si to... pohnojil. Na koncert 20. února 1971 si pozval spoustu kamarádů a začal se před nimi předvádět. Prostě se snažil zabrat si pódium pro sebe.  A to se nedělá...

Po jeho odchodu propadla kapela chmurám, ale jen nakrátko. Po pár dnech se jim podařilo narazit na Johna Deacona. Snad proto, že byl na rozdíl od ostatních až podivně tichý a zamlklý (je také jediným členem skupiny Queen, který nezpívá), zapadl do kapely a zůstal s ní až do roku 1992. Tehdy vystoupil na vzpomínkovém koncertě (a následně se připojil k nahrávání alba Made In Heaven v roce 1995 a písně No-One But You v roce 1997) a poté odešel do hudebního důchodu. Možná také proto, že jako jediný trvá na tom, že Queen bez Freddieho nejsou Queen, či snad i proto, že od roku 1975 žije s jednou ženou (se kterou má šest dětí a pro kterou patrně složil You're My Best Friend) má nejen můj obdiv.


Žádné komentáře: