neděle 7. dubna 2013

?neeuQ íjatsyhc oC aneb Co chystají Queen?

Znáte seriál Fringe? Zvláštní otázka na začátek textu o Queen, že? Jedna z technologií v tomto seriálu ale skutečně existuje – a je jím okno, umožňující nahlédnout do paralelního vesmíru. I přes energetickou náročnost se podařilo získat z druhé strany tento rozhovor z loňského vydání NME:
Oslavy 10. výročí muzikálu We Will Rock You, který má za sebou více jak 4.000 představení, navštívila i skupina Queen. Během jejich nabitého programu se našla chvíle na tento krátký rozhovor.

Poslední doba je ve znamení oslav. Freddie oslavil pětašedesáté narozeniny v loňském roce, Brian je bude slavit letos, John oslavil šedesátku, váš muzikál se hraje už deset let a především - tou hlavní událostí je těžko uvěřitelných 40 let od vašeho založení. Jak vzpomínáte na čtyři dekády na hudební scéně?

14. květen 2012, Dominion Theatre
Freddie Mercury: Koho zajímá minulost, drahoušku?

Brian May: Je to pochopitelně krásné výročí, dočkat se ve zdraví tohoto jubilea. Zároveň to je ale velká zodpovědnost snažit se neustále těšit naše neuvěřitelné fanoušky.

John Deacon: Ano, je to skvělé, ale víte, občas je mi líto, že zanedbávám ženu Veronicu a našich osm dětí.

Roger Taylor: Půl osmé.

(May se nenápadně přitočí k usměvavému bubeníkovi a naznačí mu, ať si zesílí naslouchátka)

Co pro vás bylo za posledních dvacet let největším úspěchem? Kromě Johna Deacona jste se všichni věnovali i sólovým drahám a to nejenom studiovým albům. Jak hodnotíte tuto práci?

BM: Asi narážíte na můj devítidílný cyklus symfonických básní Milky Way. To byl neuvěřitelně obohacující, ale i dost náročný proces. S některými částmi jsem nemohl hnout i několik dlouhých měsíců…

FM: (se smíchem) Nejvíc mu dal zabrat Merkur…

RT: Chystám páté sólové album, ale letošní oslavy asi zase posunou jeho vydání.

A co Freddie? Vaše třetí sólové album Modena, natočené s Lucianem Pavarottim, nedosáhlo úspěchů předešlé Barcelony. Přesto chystáte další album duetů, tentokrát s jakýmsi „all-star“ obsazením.

FM: (mrkne okem) Chcete si zazpívat? Ale ne, vážně, snažím se drahoušku. Ale sejít se ve studiu se všemi těmi lidmi, je náročné. Všichni mají dost nabitý program. Jenom přemluvit Johna Lennona mi trvalo asi čtyři roky. Původní nápad, že bychom nazpívali společné trio s Paulem McCartneyem, zatím nevyšlo.

Paul a John nejsou jediní ex-Beatlové, se kterými spolupracujete, že?

FM: Ano, jednal jsem s Georgem Harrisonem a na desce by mě měl bubnovat Ringo Starr, což trochu rozzlobilo Rogera, ale už jsme si to vyříkali.

A co další spolupracovníci? Jak probíhá nahrávání s Elvisem?

FM: Queen a King, že nás to nenapadlo dřív, že? Ale to víte, Elvis už není nejmladší, nechce se mu moc lítat, takže jeho části budeme muset natočit v USA. Ale zpívá mu to pořád kurevsky dobře.

Ale zpět ke skupině Queen, jaké jsou vaše plány jako skupiny?

BM: No vidíte, to bude naše další výročí, protože právě pracujeme na naší dvacáté studiové desce. Po Innuendu v roce 1991 jsme se chvíli hledali, ale dost nás nakopnul náš moskevský koncert v roce 1993.

RT: To bylo až děsivé. Víte, byli jsme první západní rocková kapela, která kdy hrála na Rudém náměstí. Podle odhadů tam bylo na 600.000 diváků. To bylo ale úžasné, děsivá byla ta bezpečnostní opatření. Bylo to krátce po rozpadu SSSR, ale když nás hlídali vojáci, bylo to jako kdyby Sovětský svaz trval dál.

BM: Ano, když Roger zmiňuje tento koncert, dodám, že v příštím roce, tedy k dvacátému výročí, vyjde v remasterované verzi na CD, DVD, BD a chystáme i distribuci do kin.

A chystáte další velké turné, jako bylo to v roce 2002 k třicátému výročí?

FM: Na tohle jsem už starej, drahoušku.

BM: Turné k třicátému výročí jsme pojali skutečně možná až moc megalomansky. Bylo to něco jako Magic Tour na druhou, protože jsme procestovali nejen celou Evropu, ale i Ameriku a Japonsko. Jistě, další turné bude, ale rozhodně bude o mnoho komornější.

JD: Přemýšleli jsme o jakémsi návratu ke kořenům, víte, objet místa, kde jsme hrávali v našich začátcích, ale zatím je to ve fázi jednání.

Zdá se, že se vám stále daří – jste všude – v loňském roce jste vydali výběr Greatest Hits IV a plánuje se o vás i film. Můžete k tomu něco prozradit?

BM: Ano, film, ale víte, je to zase celé dost na dlouho. Mysleli jsme, že bychom si v něm zahráli i sami sebe, ale zdá se, že to nedopadne.

RT: (se smíchem) Počítačové triky ještě nejsou na takové úrovni, aby nás omladili...

FM: A přitom jsme stále neodolatelní, viď drahoušku?

RT: Takže nakonec budeme na filmu spolupracovat jako koproducenti a něco jako poradci, aby vše vypadalo co nejvěrohodněji.

FM: Chtěl jsem tomu chlápkovi, co mě bude hrát, půjčit nějaký moje starý kostýmy, ale on je tak obrovskej! Vůbec se do nich nevešel!

Takže se máme stále na co těšit. Neuvažujete přesto o odchodu do důchodu, jak to učinil třeba David Bowie?

FM: Ano, čas od času se zase začnou šířit zvěsti, že se rozpadneme, ale víte co? Zapomeňte na tyhle kecy, budeme spolu hrát, dokud nenatáhneme bačkory.

Žádné komentáře: